All projects
 
Houtmarkt · Kortrijk, Belgie

Van parkeerplaats tot een groen plein

 
 

Op de grens van het historische stadscentrum van Kortrijk liggen twee parken: het Begijnhof en het Stadspark. Daartussenin was de Houtmarkt een stedelijke ruimte zonder verblijfskwaliteit, voornamelijk gebruikt als parkeerplaats voor omliggende instellingen en bezoekers van het centrum. We hebben een ontwerp gemaakt voor het plein dat de ontbrekende schakel zou kunnen vormen tussen de bestaande parken in de omgeving, waarbij de historische betekenis van het plein onthuld wordt. Een plein dat een uitnodigende verblijfsplek biedt voor de bewoners en bezoekers van Kortrijk.

 
Locatie
Kortrijk, Belgie
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2012 - 2016
 
Oppervlakte
1,5 ha
 
Opdrachtgever
Stad Kortrijk
 
Samenwerking
SBE, ZJA
 
Credits
Pierre Marchevet
 
 

Een aaneenschakeling van projecten voor de buurt

De Houtmarkt in Kortrijk is een veelomvattend project dat drie deelprojecten omvat: de afbraak en nieuwbouw van het woonzorgcentrum St. Vincent, de bouw van een ondergrondse parkeergarage met 160 plaatsen en de heraanleg van de Houtmarkt en de Lange Brugstraat. Deze deelprojecten hebben verschillende opdrachtgevers, waaronder de Stad Kortrijk, Parko agb en St. Vincent. Door de auto’s uit het zicht te halen, voegt het project zich bij een zich uitbreidend voetgangersnetwerk van openbare ruimten in het historische centrum.

 
 

Een uitnodigend stadsplein creëren

De Houtmarkt heeft een fascinerende positie als onderdeel van de rand van het 17e-eeuwse stadscentrum, terwijl elementen in de omgeving de duidelijke kenmerken van de 19e-eeuwse gordel vertonen. Het ontwerpconcept maakt gebruik van deze historische gelaagdheid om een hoogwaardig, aantrekkelijk en leefbaar stadsplein voor de 21e eeuw te creëren. Het plan benadrukt een harmonieuze interactie tussen de monumentale gebouwen en gevels rondom het plein en de centrale open ruimte. De bouwwerken van de parkeergarage zijn zorgvuldig geïntegreerd in het plein. Binnen de groene plantvakken zorgen twee geïntegreerde glazen paviljoens en de toegangshellingen ervoor dat gebruikers van de parkeergarage hun auto kunnen bereiken.

Creator of meaningful places
 

Er is in het bijzonder aandacht besteed aan het creëren van een uitnodigende ruimte om te wandelen, te verblijven en elkaar te ontmoeten om zo het stedelijk leven en interactie te bevorderen. Een centraal grasveld, omlijst door lange zitranden, vormt een informeel speelveld voor studenten en kinderen en maakt het mogelijk kleine evenementen te organiseren. De grote plantenborders aan de randen van het plein creëren een seizoensgebonden steeds veranderend effect. In het zuidwesten van het plein is het terras van het bestaande café uitgebreid op het plein als een flexibel podium.

 
Creator of meaningful places

Een plek voor ontdekking en ontspanning

Het resultaat is een uitnodigende en aantrekkelijke ontmoetingsruimte binnen het binnenstedelijke weefsel. De groene elementen die zijn opgenomen in de Houtmarkt leggen een verbinding met de aangrenzende groene gordel, waaronder Het Plein en het Begijnhofpark. Dit plein dient zowel als voortuin voor de buurtbewoners als een uitnodigende toegang tot de historische binnenstad en is daarmee een waardevolle toevoeging aan het stedelijk landschap.

 
 
 

Ontdek meer projecten