Mechelen's oudste plein herontdekt
Een bescheiden startpunt
Ondanks de belangrijke historische waarde was de Korenmarkt in de loop der tijd verworden tot een plek zonder duidelijke eigen identiteit. Het was volledig verhard en werd meer beschouwd als een ruim kruispunt en een verbreed stuk weg. De ruimte werd voornamelijk gebruikt voor parkeren en terrassen. Hoewel er her en der kleine bomen stonden, was de auto duidelijk dominant, wat werd benadrukt door een brede strook asfalt over de hele lengte. Verloren in het midden van het plein stond een klein kioskgebouw met een karakteristiek frietkot, dat het sociale hart van het plein vormde.
Ruimte voor interpretatie
Het gebrek aan een echte pleinervaring was deels te wijten aan de basisvorm. In feite is de Korenmarkt een straat die als een trechter uitwaaiert. De inrichting van de openbare ruimte was sterk op de lengte georiënteerd waardoor de mogelijkheden om een rustpunt en pleinervaring te creëren werden ondermijnd. In ons herontwerp hebben we bewuste keuzes gemaakt om het gevoel van ruimte te vergroten en een echte verblijfsplek te creëren.
De Korenmarkt ligt op een van de hoogste punten van de stad, met een helling naar de Dijle. We hebben het hoogteverschil in de lengterichting zichtbaar gemaakt door een getrapt plein te creëren. Dit leverde een nieuwe ruimtelijke oriëntatie en lijnen op die de kwaliteit van de Korenmarkt als open ruimte onthulden.
Een reeks zorgvuldig gepositioneerde groene zones met naastgelegen zitbanken zorgen niet alleen voor de nodige verzachting en vergroening; ze geven ook structuur aan de ruimte. Zo kunnen terrassen, doorgaande wegen en een veelzijdig verblijfsplein op een relatief compact oppervlak naadloos naast elkaar bestaan.
De materialisatie van het plein sluit aan bij de historische identiteit. Een diverse selectie van natuursteen, in verschillende soorten en formaten, sluit aan op de ambachtelijke gevels rond het plein. De verschillende texturen en bestratingspatronen zorgen ervoor dat het verschil tussen de autostraat, de voetgangersstraat en het woonplein duidelijk is, terwijl het geheel toch een eenheid vormt. Het plein zelf heeft de kleinste steen gekregen, uniek voor de Korenmarkt zelf, wat de eigen identiteit versterkt.
Verrassende details
Het groene kioskgebouw met daarin de frituur, als beeldbepalend element voor de Korenmarkt, is teruggebracht en opnieuw gepositioneerd voor een betere interactie met het plein. De rol van het plein als cultureel en sociaal knooppunt is zo verder versterkt. Op het plein zelf werd een interactieve kunstinterventie gerealiseerd met behulp van buttons met teksten en logo’s van lokale bedrijven en woningen die vervolgens in de bestrating werden geïntegreerd.