All projects
 
Catharina Amaliapark · Apeldoorn, Nederland

Apeldoorns nieuwe groene toegang

Van parkeerplaats tot verrassend beekdal

 
 

Ooit stond deze plek in Apeldoorn bekend als het Brinkpark. De situatie destijds was verre van de groene oase die deze naam impliceert: het Brinkpark was een stenig parkeerterrein dat het oorspronkelijke landschap aan het zicht onttrok en de stad daarmee loskoppelde van haar natuurlijke erfgoed. De bestaande beek was volledig aan het zicht onttrokken en liep in een ondergrondse buis.

In een opmerkelijke transformatie werd het concept van het landschap letterlijk op zijn kop gezet. Door de parkeergelegenheid ondergronds te plaatsen kon aan de oppervlakte de Griftbeek weer zichtbaar gemaakt worden. Deze aanpak resulteerde in een plek die refereert aan een beekdal, typisch voor de regio, maar hier midden in het hart van Apeldoorn. Daarmee kreeg de stad weer aansluiting bij het karakteristieke landschap van het gebied.

 
Locatie
Apeldoorn, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2008 - 2013
 
Oppervlakte
2,5 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Apeldoorn
 
Samenwerking
ZJA, BAM
 
Credits
Melle van Dijk, Annie Beugel
 

Grift weer zichtbaar maken

In de afgelopen twee decennia heeft Apeldoorn de Griftbeek steeds zichtbaarder gemaakt in de binnenstad, veelal in een compacte en stenige context. In het Catharina Amaliapark hebben we de beek geïntegreerd in het parklandschap. Daarmee krijgt het de ruimte om zijn natuurlijkere karakter te tonen.  Het park vormt de entree van de binnenstad, omringd door woon- en kantoorruimtes.  Daaronder bevindt zich het voormalige kantoor van Centraal Beheer, een van de meest iconische Nederlandse gebouwen uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Creator of meaningful places
 

Koninklijke allure

Om de komst van een nieuw volwaardig stadspark te vieren en de band van de stad met het koninklijk huis te bevestigen, werd het Brinkpark in 2013 vernoemd naar de Nederlandse Kroonprinses. Met het Catharina Amaliapark heeft Apeldoorn er niet alleen een stadspark bij, maar ook is de band met het oorspronkelijke landschap versterkt door een cruciale schakel in het bekenstelsel op een prominente wijze te presenteren. Voor diverse steden is de combinatie van een ondergrondse parkeergarage, een park en een watersysteem een voorbeeld van hoe negatieve stedelijke ruimte kan worden getransformeerd tot een aangename en betekenisvolle groene ruimte.

Creator of meaningful places
 

Ontdek meer projecten