All projects
 
La Fontaine Chaude · Dax, Frankrijk

Monumentale bron in het hart van een verjongd stadscentrum

 
 

De oude stad Dax, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, werd net als veel andere kleine historische steden slachtoffer van de druk die werd veroorzaakt door de overweldigende aanwezigheid van auto’s en verkeer waarvoor de stad nooit was ontworpen. Dit resulteerde in een gefragmenteerde en verzwakte identiteit en in een slechte verblijfskwaliteit voor haar inwoners en bezoekers. Ons ontwerp bevestigde het gebied rond de waterbron Fontaine Chaude opnieuw als bron van verkwikking, dit keer om de stad zelf nieuw leven in te blazen.

 
Locatie
Dax, Frankrijk
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2011 - 2014
 
Oppervlakte
1,5 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Dax
 
Samenwerking
OTCE Engineers, AAPP architects
 
Credits
Pierre Marchevet
 
 
 
 

Dax, sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warmwaterbronnen, wilde zijn stadscentrum verjongen. In 2010 begon de gemeente aan een missie om de levenskwaliteit van de stad terug te winnen en te investeren in de promotie van haar thermale erfgoed als trekpleister. Om dit te bereiken kregen we de opdracht om een masterplan te ontwikkelen voor de voetgangerszone van het stadscentrum en een ontwerp te maken voor het belangrijkste historische plein van de stad, het Place de la Fontaine Chaude. Door het plein zelf en het verkeerssysteem van de stad te reorganiseren, slaagden we erin de openbare ruimte te herverdelen ten gunste van een energiek stadsleven.

Creator of meaningful places
Pedestrian network
Water network
Historical layers
 
 

Het onzichtbare zichtbaar gemaakt: Reconstructie van een identiteit

 

 

Het prachtige oude portaal van de Fontaine Chaude, een van de belangrijkste warmwaterbronnen van de stad en een toeristisch hoogtepunt, heeft zijn rechtmatige plaats teruggekregen in het hart van een ruim, open en zorgvuldig geplaveid plein. De bestratingsdetails en het doordachte verlichtingsconcept tonen op kunstzinnige wijze de thermische geschiedenis en verzameling historische artefacten die op het plein zijn ontdekt. Het plein strekt zich uit in de vorm van een esplanade naar het oosten, waar de voormalige stadsmuren weer zichtbaar worden. Ter vervanging van de voormalige parkeerplaats structureren tuineilanden en bomenrijen de open ruimte en bieden zo schaduw en aantrekkelijke seizoensgebonden beleving voor het publiek.

Creator of meaningful places
 
 

De ondergrondse warmwaterstroom wordt benadrukt door de vormen van de planteneilanden en door een opvallende regenwatergoot in de vloer. ‘s Nachts wordt het effect nog versterkt door een LED-verlichtingssysteem: Het materialiseert de warmwaterstroom en creëert een magische omgeving voor de originele fontein in het midden van het plein.

 

Openbare ruimte als bron voor stedelijk leven

Met de komst van het voetgangersvriendelijke platform hebben cafés, restaurants en winkels rond het plein een betere zichtbaarheid, toegankelijkheid en voldoende terrasruimte gekregen. Sinds het plein meer ruimte biedt voor festiviteiten en evenementen, is het uitgegroeid tot het bruisende epicentrum van de thermale stad.  Dit heeft de omgeving nieuw leven ingeblazen en de gemeentelijke ambitie waargemaakt.

Terraces and daily use
Market and weekly use
Feria and yearly use
 
 
 

Het plein biedt nu meer ruimte voor festiviteiten en evenementen en is daarmee het bruisende epicentrum van de thermale stad geworden. Deze transformatie heeft dus niet alleen de essentie van het erfgoed van Dax teruggebracht, maar ook een sterker gevoel van sociale cohesie en gemeenschapszin bevorderd.

 

Ontdek meer projecten