All projects
 
Merwede · Utrecht, the Netherlands

Een stedelijk model voor de stad van de toekomst

 
 

De snelle groei van Utrecht vraagt om duurzame stedelijke ontwikkeling die ruimte biedt aan de hedendaagse levensstijl en tegelijkertijd de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd kan bieden. Met deze cruciale doelstellingen in het achterhoofd wordt de oostflank van het kanaleneiland momenteel herontwikkeld. De Merwedekanaalzone, deelgebied 05, beslaat een uitgestrekt gebied van 24 hectare en zal naar verwachting ongeveer 12.000 bewoners huisvesten. Gezien de omvang van het project en de ambitieuze doelstellingen van de gemeente Utrecht doet zich een unieke kans voor om een innovatieve wijk te creëren zoals nog niet eerder is gedaan.

 
Locatie
Utrecht, the Netherlands
 
Status
Completed
 
Jaartal
2017 - 2021
 
Oppervlakte
24 ha
 
Opdrachtgever
Owners collective Merwede consisting of: Janssen de Jong Projectontwikkeling, BPD, Ramphastos, investor Roto Smeets location, M7, VVE Merwede and Municipality of Utrecht
 
Samenwerking
BURA urbanism, Stad2, Goudappel Coffeng, Merosch, Skonk
 

Gezamenlijke aanpak

Het kanaleneiland is gelegen in het zuidwestelijke deel van de stad en is goed verbonden met Utrecht Centraal Station. Mede daarom heeft het een centrale positie in de groeiende woningbehoefte van de stad. Door een uitgebreide samenwerking met de gemeente, de verschillende grondeigenaren, diverse deskundigen en belanghebbenden hebben we een ambitieus plan geschetst voor deelgebied 05, dat plaats moet bieden aan ongeveer 6.000 nieuwe woningen. Het plan benadrukt het innovatieve en klimaatadaptieve karakter van de ontwikkeling van het kanaleneiland. Tegelijkertijd wordt de aanwezige industriële essentie naadloos geïntegreerd in het ontwerp van de openbare ruimten.

Creator of meaningful places
 

De principes van een gezonde stad omarmen

Het ontwerpproces is diepgeworteld in de principes van de “healthy city”, waarbij een actieve levensstijl en inclusiviteit worden gestimuleerd. Tegelijkertijd wordt er aandacht besteed aan klimaatadaptatie en duurzame doelen. Het opvallende besluit om een volledig autovrije wijk vorm te geven maakt het mogelijk om extra ruimte toe te wijzen aan groen en langzame mobiliteit, waardoor Merwede een uitzonderlijk groene en natuurinclusieve wijk zal worden. Het robuuste groen-blauwe raamwerk dat we voor de wijk hebben gedefinieerd vormt de basis voor een effectieve klimaatstrategie om het hitte-eilandeffect te reduceren en stormwater te beheren.

 
 

De Merwede biotope

Voor de wijk introduceerden we het concept van de “Merwede Biotoop”, een zorgvuldig ontworpen ecosysteem dat is afgestemd op de verschillende zones in het gebied en waarin flora en fauna op natuurlijke wijze kunnen gedijen. Onze aanpak van het vormgeven van de openbare ruimte houdt rekening met zowel de ruimtelijke behoeften van de nieuwe bewoners als de vereisten van de lokale fauna, waarbij altijd wordt gezorgd voor veilige doorgangen en schuilmogelijkheden voor de dieren in het gebied. Onze visie is dat mensen, dieren en planten in Merwede harmonieus naast elkaar kunnen leven op basis van een relatie die ontstaat vanuit wederzijds respect.

 
 
 
 
Water infiltration through green areas
Emergency water storage and infiltration in depressions
Level differences to create opporunities for play and ecology
 

Ontdek meer projecten