Pioniersproject voor de gezonde stad
Stedelijke transformatie
De gemeente Utrecht beoogt een ambitieuze transformatie voor het 65 hectare grote voormalige industrie- en bedrijventerrein langs het Merwedekanaal, met als doel het creëren van een levendige stadswijk met 10.000 nieuwe woningen. De woonwijk ‘De Nieuwe Defensie’, gevestigd op een voormalig defensieterrein, geeft de aftrap voor dit ambitieuze project. De strategische ligging van de locatie, nabij het stadscentrum, de uitstekende verbinding met het Centraal Station van Utrecht en de ligging aan een nieuw park aan het water maken het tot een zeer waardevolle locatie. We hebben deze kwaliteiten benut om een weelderig groene en voetgangersgerichte omgeving te ontwerpen voor de bewoners van de 950 nieuwe woningen.
Een model voor gezond stedelijk leven
Ons voorstel voor het ontwerp van de openbare ruimte is gebaseerd op het principe van ‘Healthy living’. Hierbij wordt aandacht gegeven aan alle specifieke factoren die bijdragen aan de algehele gezondheid, zoals luchtkwaliteit, geluidsreductie, veiligheid en een actieve levensstijl. Als integraal onderdeel van het concept ‘Healthy Urban Living’ geeft de openbare ruimte prioriteit aan voetgangers en fietsers en biedt het een gevarieerd aanbod aan activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijdsgroepen, waaronder sport, spel en vrije tijd. De openbare ruimte krijgt een brede variëteit aan typologieën, waarmee de onderscheidende kenmerken van het gebied worden benadrukt. Zo creëren we een gevarieerde mix van plekken om te verblijven, te spelen of veilig doorheen te bewegen. Een doorlopende openbare promenade dient als verbindende schakel tussen de nieuwe wijk en het stadspark aan het Merwedekanaal.
Een groene binnenwereld
De binnenhoven van de nieuwe woonblokken fungeren als een verlengstuk van het groene straten-netwerk en het aangrenzende Merwedepark. Met een overheersende groene sfeer vormen ze een uitnodigende en aantrekkelijke groene omgeving voor de nieuwe bewoners. De vormgeving van de grenzen tussen de privétuinen en de gemeenschappelijke ruimten van de hoven, die vorm krijgen door middel van een gelede beplanting, creëert een gradiënt van groene dichtheid binnen de hoven en brengt natuur en biodiversiteit tot aan elke deur. Een openbaar toegankelijke groene route die door alle hofjes loopt, verbetert de connectiviteit binnen de wijk en bevordert het gemeenschapsgevoel in ‘de Nieuwe Defensie’.
Klimaatbestendig ontwerp
Bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk is gekozen voor een klimaatadaptieve, energieneutrale en toekomstbestendige aanpak, gebaseerd op de principes van circulariteit en veerkracht. We hebben hiervoor een geïntegreerde watermanagementstrategie ontwikkeld voor zowel de bouwblokken als de openbare ruimte, bedoeld om water zo veel mogelijk ter plaatse vast te houden en hergebruik van regenwater te faciliteren.
Een nieuwe stedelijke biotoop
Als onderdeel van de ambitie om voor de hele wijk Merwede een nieuwe stedelijke biotoop te creëren, hebben we een natuurinclusief openbaar ruimteplan en beplantingsvoorstel ontwikkeld dat zich uitstrekt van het park en de straten, tot de gemeenschappelijke binnenplaatsen én de daken van de gebouwen. De nieuwe gelaagde “Merwede biotoop” verrijkt de biodiversiteit, biedt ruimte voor de lokale fauna, verbetert het microklimaat van het gebied en zorgt zo uiteindelijk voor een duurzaam en veerkrachtig ecosysteem.