All projects
 
Caspar van Wittelplantsoen · Amersfoort, Nederland

Een groene oase in het hart van stedelijke herstructurering

 
 

Het Caspar van Wittelplantsoen is het groene hart van het herstructureringsgebied CSG Noord in Amersfoort. Het verbindt de verschillende nieuwe ontwikkelingen zowel met elkaar als met hun stedelijke context. Om dit te bereiken creëerden we één samenhangende en toegankelijke beleving die zo groen mogelijk is, direct voor de deur van de bewoners.

 
Locatie
Amersfoort, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2011
 
Oppervlakte
2,4 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort
 
Samenwerking
Rots Maatwerk
 
Credits
Annie Beugel. Pierre Marchevet
 
 

Het Caspar van Wittelplantsoen in Amersfoort heeft het karakter gekregen van een nieuw stadspark. Hierbij fungeert het als schakel die de nieuwe bebouwing langs de Puntenburgerlaan naadloos verbindt met het bestaande stedelijke weefsel. Zo ontstaat een weelderige, groene ontmoetingsplek voor zowel oude als nieuwe bewoners. Binnen een relatief klein gebied creëerden we een overvloed aan toegankelijk en bruikbaar groen door de strategische plaatsing van een veelheid aan nieuwe bomen, uitgestrekte golvende grasvlakten en diverse kleurrijke beplanting.

Creator of meaningful places
 
Creator of meaningful places

Een speels landschap

De harmonieus glooiende grasvlaktes geven het park een natuurlijke en intieme sfeer. Door het spel van hoogteverschillen is een omvangrijk groen middengebied gecreëerd dat zich duidelijk onderscheidt van de omliggende straten. Een helder netwerk van paden zorgt voor een naadloze oost-westverbinding van het stationsgebied en het Soesterkwartier naar het Eemcentrum, terwijl ook de omliggende woningen aan de parkzijde hun aansluiting vinden.

Hoewel het park een visuele eenheid vormt, is er ook een duidelijke ordening van de meest openbare en meest private gebieden. De padenstructuur en beplantingsblokken zorgen voor een natuurlijke gefaseerde overgang tussen beide. Twee speelplekken, uitnodigend gelegen in het meest openbare gebied, betrekken de oude en nieuwe wijk bij elkaar.

Water als symbool van rust

Verscholen tussen de centrale nieuwe woonblokken ligt een lange waterstrook bestaande uit een reeks van subtiel getrapte elementen. De ondiepe elementen vormen een eenheid met een lengte van 125 meter, waarbij op verschillende plekken creatieve oversteekplekken het contact met het water versterken.

De waterpartij accentueert niet alleen het aanwezige hoogteverschil, maar nodigt ook uit tot het gemeenschappelijk gebruik van het gebied waarmee de sociale structuur van de buurt wordt versterkt. Juist ook op warme dagen is het een aantrekkelijke plek voor ontmoeting en spel dat de ruimte activeert. De allure van het water voegt ook een element van rust en weelde toe aan het park. Hiermee weerspiegelt het figuurlijk én letterlijk de gewenste kwaliteit en sfeer van nieuwe stadspark als kern voor de vernieuwde wijk.

Creator of meaningful places
 

Ontdek meer projecten