All projects
 
Grünewald · Kirchberg, Luxembourg

De gefragmenteerde boomgaard

Landbouwhistorie als ondergrond voor een woonlandschap in Luxemburgs Europese wijk

 
 

De wijk Grünewald, gelegen binnen de nieuwe Europese wijk van Luxemburg in Kirchberg, is ontwikkeld volgens een stedenbouwkundig plan dat is gebaseerd op een geometrisch raster. De compositie van de wijk, bestaande uit bouwblokken, privétuinen en pleinen heeft de vorm van een schaakbord. Hierdoor ontstaat een dicht maar harmonieus en onderling verbonden weefsel met speelse contrasten tussen gebouwen en open ruimtes, openbaar en privé. Genesteld op de rand van een plateau, overbrugt Grünewald de helling en het hoogteverschil tussen het stedelijke centrum van het plateau en de groene vallei.

 
Locatie
Kirchberg, Luxembourg
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2008 - 2014
 
Oppervlakte
2,8 ha
 
Opdrachtgever
Fonds d’Urbanisation et d’aménagement du plateau de Kirchberg
 
Samenwerking
Luxplan
 
Credits
Pierre Marchevet
 

Grünewald staat in sterk contrast met de generieke en uniforme wijken die in veel steden zijn ontstaan. Een van de belangrijkste uitdagingen was om de nieuwe, nog te bouwen wijk een eigen identiteit en een gevoel van eenheid te geven, ondanks de ruimtelijke fragmentatie die het stedenbouwkundig plan met zich meebrengt. Om dit te bereiken introduceerden we het concept van de ‘gefragmenteerde boomgaard’, een identiteit en beeld verweven door het hele netwerk van pleinen en tuinen.

 
Creator of meaningful places

Om daarnaast de overgang van stad naar platteland te versterken, ontvouwen zich binnen dit kader drie soorten boomgaarden: een sierboomgaard aan de noordelijke stadsrand, een productieve boomgaard in het hart van de woonwijk, en een rustieke boomgaard die het zuidelijke valleilandschap siert. Deze boomgaarden zijn een eerbetoon aan het agrarische erfgoed van Grünewald en overbruggen de kloof tussen het bruisende zakencentrum in het noorden en de zuidelijke vallei.

 

Saamhorigheid, lokaal vs globaal

Om de verschillende gebieden met elkaar te verbinden en te verwijzen naar het Europese karakter van het Kirchberg-plateau, waar een aantal internationale instellingen zijn gevestigd, is een reeks lijnen geprojecteerd over de gehele wijk. Deze lijnen van betonnen platen, die naar verschillende Europese hoofdsteden verwijzen, animeren de routes door de wijk en ontwikkelen een duidelijke signatuur voor het hele netwerk van openbare ruimten. De namen van steden en afstanden zijn in de platen gegraveerd, terwijl aansluitende betonnen maatwerkbanken met geïntegreerde verlichting plekken bieden om uit te rusten en elkaar te ontmoeten. Om voor oriëntatie en onderscheid te zorgen krijgt elk van de individuele pleintjes binnen het stedelijke raster een speciaal element in de vorm van een speeltuin of een gemeenschappelijke tuin met bessen of kruiden omgeven door royale zitranden.

 
 
 

De bloei van een nieuwe wijk

Nieuwe bewoners en werknemers hebben van Grünewald hun thuis gemaakt, winkels en restaurants hebben hun deuren geopend en de wijk heeft het leven verwelkomd met bruisende energie. Door de seizoenen heen omarmen mensen de groene omgeving en maken ze intiem kennis met de kwaliteiten van de natuur in hun leefomgeving. Van de geurige en schitterende bloesems in de lente tot het vreugdevolle oogsten van fruit inde zomer, van de speelse momenten in de speeltuinen tot de ontspannen wandelingen door de charmante buurt; Grünewald ontvouwt zich als een schilderachtig en uitnodigend thuis voor iedereen. De bijbehorende collectieve tuinieractiviteiten hebben zich de afgelopen 10 jaar succesvol ontwikkeld, waarbij de voormalige siergebieden geleidelijk aan zijn verrijkt tot plekken voor eigen voedselproductie.

 

Ontdek meer projecten