All projects
 
Grotestraat · Nijverdal, Nederland

Klimaatadaptieve revitalisatie

Een nieuwe maatstaf voor toekomsbestendige straten

 
Nijverdal Grotestraat Nijverdal Grotestraat
 

Ooit maakte de Grotestraat in Nijverdal deel uit van een drukke verbindingsweg tussen Zwolle en Enschede. Er was sprake van een constante stroom snelverkeer zonder lokale bestemming die het hart van de stad binnendrong. De introductie van een nieuwe tunnel bood een kans om de focus van de straat te verleggen naar bewoners en langzaam verkeer. Die ambitie werd als startpunt genomen voor een verbinding van het centrum met het omliggende landschap

 
Locatie
Nijverdal, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2017 - 2019
 
Oppervlakte
19 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Hellendoorn
 
Samenwerking
Rots Maatwerk, Dusseldorp
 
Credits
Thomas Klomp
 
 
 

Het landschap onthullen – een gemeenschappelijke visie

Eerdere pogingen om de Grotestraat opnieuw in te richten werden bemoeilijkt door uiteenlopende standpunten van belanghebbenden, waardoor de voortgang herhaaldelijk stagneerde. Er lag echter een aanzienlijke druk en urgentie om op tijd een ontwerp te maken dat opnieuw eenheid kon brengen. Ons werd daarom gevraagd een passend ontwerp te maken en zo het momentum van het project te verhogen zonder risico dat de kwaliteit van het proces in gevaar zou komen. De sleutel tot het succes lag in een intensieve samenwerking tussen betrokkenen in combinatie met strakke regievoering op basis van de aanwezige kennis. Het resultaat hiervan is een veerkrachtig natuurlijk landschap, dat het centrum een aangename verblijfspek gaf én de Water Resilient Cities Award 2019 won voor ‘Het beste duurzame drainagesysteem voor regenwater in een stedelijke omgeving’.

Het centrum van de stad revitaliseren

De herinrichting van de 800 meter lange Grotestraat valt op door een nieuwe groenblauwe structuur met klimaatadaptieve wadi’s en watervoerende plantenvakken rond de bomen. Het reikt tot in het hart van het centrumgebied van Nijverdal, dat daarmee transformeerde tot een aantrekkelijke en levendige plek. Hier is een vriendelijke en gastvrije entree van de stad gecreëerd die bewoners en recreanten van de omliggende natuurgebieden op passende wijze verwelkomt. Dankzij het vormgeven van een groene loper tot in het hart van de stad hebben we landschappelijke kwaliteiten van het omliggende landschap in de vorm van de heuvelrug en het beekdal nu zichtbaar en voelbaar gemaakt tot in de kern van Nijverdal. De beplanting is geïnspireerd op de twee omliggende karakteristieke natuurgebieden en vormt zo een nieuwe groene overbrugging.

Creator of meaningful places
 

De revitalisering van het centrumgebied en de aanpak van klimaatverandering gaan in dit project hand in hand. Door aantrekkelijke verblijfsruimte te koppelen aan de klimaatwadi ontstaat een dubbele gebruiksrol voor zowel het watersysteem als de beleving van de openbare ruimte. Dankzij de hoge capaciteit van de wadi en het groene karakter ontstaat een buitengewoon veerkrachtige ingreep waarmee het centrum van Nijverdal klimaatadaptief is gemaakt.

 
Rainwater is stored under the pavement to provide the trees with sufficient water and to feed a water playground with fountains.
 
 
 

Klimaatadaptatie

Bij de herinrichting van de Grotestraat wordt klimaatverandering proactief aangepakt. Duurzame technische oplossingen voor waterbeheer, -opvang en -afvoer zijn zorgvuldig geïmplementeerd, waardoor het gebied klimaatadaptief wordt en de gevolgen van extreme neerslag, droogte en zomerse hittegolven kan opvangen. Regenwater wordt langdurig gebufferd en opgeslagen onder de bestrating, zodat bomen voldoende vocht krijgen.  Hiernaast wordt het opgeslagen water gebruikt voor een boeiende waterspeelplaats met fonteinen.

 
 

Startpunt voor aanpak van het gehele centrumgebied

De aanpak van de Grotestraat heeft inmiddels brede erkenning gekregen als referentie voor vergroening, onder andere als winnaar van de Nederlandse editie van de Green Cities award. Ook in Nijverdal zelf heeft het effectieve proces en bijbehorend resultaat een impact gemaakt. We hebben op basis hiervan ook de aanbesteding voor de vergroening en verduurzaming van de aanliggende straten in het centrumgebied gewonnen. Deze wordt in de komende jaren gerealiseerd.

 
 
 
 

Ontdek meer projecten