Een veelzijdig stadsplein
Transformatie van Rotterdam's belangrijkste evenementen- en marktplein
Flexibiliteit door de tijd heen
De Binnenrotte is in de geschiedenis vaak getransformeerd: ooit liep hier een rivier de stad binnen, deze werd gedempt waarna een bovengronds spoor lange tijd de ruimte domineerde. Hoewel de spoorlijn ondergronds is gegaan, is de oriëntatie van de ruimte grotendeels hetzelfde gebleven. Hierdoor ontstond een bijzonder grote openbare ruimte die ideaal was voor evenementen en dagmarkten. Die flexibiliteit ging echter ten koste van de sfeer en de verblijfskwaliteit. Op momenten zonder evenementen en markten zorgden het overmaatse karakter en de spaarzame ruimtelijke elementen binnen het gebied ervoor dat Binnenrotte onherbergzaam aanvoelde.
Beste publieke ruimte
We hebben van de Binnenrotte een goed benutbare ruimte gemaakt die de hele dag door en op alle dagen van de week goed verbonden is met de aangrenzende straten. De transformatie heeft de Binnenrotte veranderd in een markante ruimte voor Rotterdam. Twee dagen per week overheerst nog steeds het geroezemoes van de weekmarkt maar ook op de andere dagen is het nu gezellig toeven op de Binnenrotte. De levendigheid wordt versterkt in het vele groen, de bestratingscontrasten en zelfs een waterval. Tegelijkertijd is de markt zelf toegankelijker gemaakt dan voorheen. Dit alles droeg eraan bij dat de Binnenrotte onderscheiden is als Nederlands beste beste openbare ruimte van 2018.
Verbindingen met de stad
Wie Rotterdam lang niet heeft bezocht zal moeite hebben de Binnenrotte te herkennen, aangezien het plein helemaal opnieuw is aangelegd. De winderige, open ruimte is veranderd in een aaneenschakeling van verscheidene gebieden, waarbij groen op het marktplein is geïntroduceerd. Dankzij die nieuwe verblijfskwaliteit worden gebouwen die van oudsher met hun rug naar de Binnenrotte stonden, steeds meer aangesloten op het plein. Door deze overgang te faciliteren verandert het plein weer verder in een levendig deel van de stad dat goed verbonden is met de omgeving.
Aangename plek om te verblijven
Het groen speelt een belangrijke rol op het vernieuwde plein; er zijn drie waaiervormige plekken met bomen en grote verhoogde groenstroken met een divers plantaanbod, zodat het plein in elk seizoen iets te bieden heeft. Voor de Laurenskerk ligt een ligweide met een waterval, het pronkstuk van het plein. Dit zorgt ervoor dat bezoekers hier continu kunnen verblijven en van de sfeer kunnen genieten. Een ander kenmerkend onderdeel is de natuurstenen strook, ‘de strook van Möbius’, die we samen met kunstenaar Jeroen Doorenweerd hebben ontworpen. De strook bevindt zich in het midden van de bestrating en strekt zich uit over de hele lengte van het plein.