All projects
 
Cutty Sark Gardens · London, Verenigd Koninkrijk

Tidal tectonics

Het spel van getijden vertaald in een prominent plein voor Londen

 
 

Cutty Sark Gardens is een door getijden geïnspireerde openbare ruimte die bovendien een brug vormt tussen een plein en een tuin. Door het omarmen én vieren van tegenstellingen is Cutty Sark garden ontworpen als comfortabele verblijfsplek in volle verbinding met de voortdurende verandering en stroming in de directe omgeving.

 
Locatie
London, Verenigd Koninkrijk
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2009 - 2012
 
Oppervlakte
2,2 ha
 
Opdrachtgever
London borough of Greenwich (UK)
 
Samenwerking
Nio Architecten, Buro Happold
 
Credits
Annie Beugel
 

Mayor’s Great Spaces

Cutty Sark Gardens is een van de belangrijkste projecten in het Mayor’s Great Spaces initiatief voor de openbare ruimte. Ter voorbereiding op de Olympische Spelen 2012 in Londen was de opdracht om deze verwaarloosde transferruimte te herontwikkelen tot een uitnodigend plein. Het was daarbij belangrijk om de vergeten kwaliteiten van het plein aan de rivier de Theems te herontdekken en een poort naar het centrum van Greenwich te creëren. Als je op Cutty Sark Gardens staat, is de geschiedenis voelbaar; het marine-verleden en de betekenis van de theeklipper Cutty Sark die in Greenwich kan worden ervaren.

Creator of meaningful places
 
 

Plein van eb en vloed

Door middel van het plan ‘Tidal Tectonics’ introduceren we het plein van eb en vloed, dat reageert op de aanwezige stromingen, niet alleen van de naastgelegen rivier maar ook van mensen: rustig in de vroege uren en met een groot aantal bezoekers tijdens vakantiedagen. De kracht van het ‘getijdenplein’ is gebaseerd op flexibiliteit en het samenvoegen van verharde open ruimtes met kleurrijk bloeiende tuinen. Vanuit tektoniek als metafoor is op het plein een eenheid van verschillende hoogtes gevormd rondom het schip, met groene trappen naar de rivier die zo een balkon creëren met uitzicht over de stad.

 
 
 

“Het plein is daarmee een demonstratie van hoe hedendaagse ruimtes voor levendigheid kunnen zorgen en tegelijkertijd ook een groen decor kunnen bieden voor de 21e-eeuwse stad.”

 

Cruciale schakel

Met de toevoeging van Cutty Sark Gardens heeft Londen weer een prominente openbare plek aan de Theems, een cruciale schakel in het realiseren van de visie van de stad voor een groene verbinding langs de rivier. Het bijzondere uitzicht op het erfgoed, de skyline van Londen en de verbinding met het hart van Greenwich zijn belangrijke toegevoegde waarden. Het plein is daarmee een demonstratie van hoe hedendaagse ruimtes voor levendigheid kunnen zorgen en tegelijkertijd ook een groen decor kunnen bieden voor de 21e-eeuwse stad.

Cutty Sark Gardens heeft vorm gekregen als een uitzonderlijke en uitnodigende buitenruimte die het dynamische karakter van getijden onderstreept en de bijbehorende contrasten harmonieus laat samensmelten. Deze uitnodigende ruimte omarmt zo de aanwezige dynamiek en biedt tegelijkertijd een verblijfplaats voor ontspanning en verbinding, te midden van de continue stroming van de stedelijke omgeving.

Creator of meaningful places
 
 
 

Ontdek meer projecten