Nieuw verbindingen en ruimte voor de stad
Stadse dynamiek en samenhang
Vanwege de complexe eigendomsverhoudingen en vele functies in het gebied, is het plan opgevat als een reeks samenhangende projecten die onafhankelijk van elkaar in hun eigen tijd uitgevoerd konden worden: een verhoogd entreeplein; een verbindende verhoogde openbare ruimte; De Catharijnesingel; het Jaarbeursplein; en de Croeselaan. Ieder project heeft zijn eigen kwaliteiten, programma en rol in het geheel. Allemaal maken ze directe verbinding met de omgeving en kunnen ze fungeren als drager van mogelijke nieuwe ontwikkelingen. Zo draagt elk ontwerp bij aan de dynamiek en samenhang van het stationsgebied en van de stad als geheel.
Natuurlijke verbinding tot in het centrum
De transformatie van de verkeersader Catharijnebaan naar Catharijnesingel herstelt niet alleen de originele waterloop, maar ook de vanzelfsprekende verbinding tussen station en binnenstad. De vernieuwde Catharijnesingel brengt groen, natuur, water en rust tot diep in een van de drukste plekken van Nederland. En geeft de stad een inclusief, aantrekkelijk park waar iedereen gebruik van kan maken.
Nieuwe kansen en kwaliteiten
De aanpak van het stationsgebied zorgt ervoor dat de potenties en kwaliteiten van veel plekken in en om het gebied opnieuw ontdekt en benut kunnen worden. Aan de Croeselaan laden we de nieuw ontstane dynamiek van de plek op met een hoogwaardige groenstructuur, met onder andere een beeldentuin voor bij de transformatie verwijderde kunstwerken en een verzorgingsplek voor bomen.
En op dit moment werken we aan uitbreiding van het Moreelsepark, waar we zorgen voor een autovrije, natuurinclusieve en aantrekkelijke inbedding van de bestaande monumenten en nieuwe ontwikkelingen op basis van de historische structuur.
Zo geeft een stapsgewijs uitgerolde visie op de aanpak van het stationsgebied Utrecht niet alleen verbindingen, kwaliteiten en openbare ruimte terug aan de stad, maar legt deze ook de kiem voor het (her)ontdekken van kansen en kwaliteiten.