Een uitnodigende stadsentree
Een door auto’s gedomineerde openbare ruimte transformeren in een aantrekkelijke en uitnodigende voetgangerspoort naar de stad
Een geoptimaliseerde ruimte voor actieve mobiliteit
Door de bestaande rijbanen te versmallen, het autoverkeer te herverdelen over de omliggende straten en het aanbod van parkeergelegenheid op straat te rationaliseren, is de openbare ruimte opnieuw vrijgemaakt en ingericht ten gunste van lokaal en langzaam verkeer. Voetgangers- en fietsverkeer zijn geoptimaliseerd met veilige, comfortabele en overzichtelijke verbindingen naar het stadscentrum. Ook op het zelf plein is prioriteit gegeven aan actieve mobiliteit door de toepassing van een shared space.
Heropening van het plein
Door een uitgebreide reorganisatie van het verkeer, het uitbreiden en opruimen van het voorplein richting het stadscentrum en de consistentie van materialisering is de mogelijkheid gecreëerd om het stationsgebouw verder te openen naar het plein en het voorplein vervolgens weer naar het centrum van Rouen. De tegengelegen Jeanne d’Arc straat is ontworpen als een natuurlijke uitbreiding van het plein in de vorm van een promenade, die continue en comfortabele voetgangersroutes biedt naar het stadscentrum en de verschillende vervoersmiddelen: treinen, bussen en metro.
Het gebied nieuw leven inblazen
De ruimten langs de randen van het plein en de directe omgeving vormden een onderbenutte commerciële façade waarvan het potentieel werd beperkt door de nabijheid van autoverkeer en parkeerplaatsen. Dit openbare gebied is opnieuw ingericht om een ruimere en comfortabelere ruimte te bieden voor restaurantterrassen en buitenverkooppunten, wat bijdraagt aan de revitalisering van het gebied als onderdeel van de stad en voetgangers aanmoedigt om hier rond te wandelen en meer tijd door te brengen.
Een groene oase voor een veerkrachtig stationsplein
Ons ontwerp maakte gebruik van de mogelijkheid om het netwerk van groene ruimten te verbeteren, en zo in de sterke behoefte van het gebied te voorzien. Door een reeks tuinen met gelaagde beplanting aan te leggen, zorgt het project voor een achtvoudige vermindering van verharde oppervlakken. Daarbij vergroot het de biodiversiteit van het gebied met een breed scala aan vaste planten en boomsoorten. In combinatie met het gebruik van lichtgekleurd natuursteen verbetert het ontwerp het microklimaat van het gebied aanzienlijk, waardoor op warme dagen de relatieve lokale temperatuur met wel 4°C kan afnemen.