All projects
 
Stationsgebied · Rouen, Frankrijk

Een uitnodigende stadsentree

Een door auto’s gedomineerde openbare ruimte transformeren in een aantrekkelijke en uitnodigende voetgangerspoort naar de stad

 
 

Het station Rouen Rive Droite is een belangrijk vervoersknooppunt met meer dan 6 miljoen passagiers per jaar, gelegen in het dichtbebouwde historische centrum van Rouen in Normandië. De overheersende weginfrastructuur en de aanwezigheid van talloze visuele barrières belemmerden de mobiliteit voor traag vervoer als voetgangers en fietsers. Daarnaast beperkten ze de mogelijkheden om gebruik te maken van de openbare ruimte. Het stationsgebied heeft een grondige transformatie ondergaan om het gebruikscomfort en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren en om een aantrekkelijke entree tot de stad te creëren.

 
Locatie
Rouen, Frankrijk
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2016 - 2019
 
Oppervlakte
1,4 ha
 
Opdrachtgever
Métropole Rouen Normandie
 
Samenwerking
ZCCS, SOGETI, Les Éclairagistes Associés, GEODICE, EPICEUM
 
Credits
Antoine Thevenet, Pierre Marchevet
 

Een geoptimaliseerde ruimte voor actieve mobiliteit

Door de bestaande rijbanen te versmallen, het autoverkeer te herverdelen over de omliggende straten en het aanbod van parkeergelegenheid op straat te rationaliseren, is de openbare ruimte opnieuw vrijgemaakt en ingericht ten gunste van lokaal en langzaam verkeer. Voetgangers- en fietsverkeer zijn geoptimaliseerd met veilige, comfortabele en overzichtelijke verbindingen naar het stadscentrum. Ook op het zelf plein is prioriteit gegeven aan actieve mobiliteit door de toepassing van een shared space.

Creator of meaningful places
Pedestrian flows
Greenery
Shops and terraces
 

Heropening van het plein

Door een uitgebreide reorganisatie van het verkeer, het uitbreiden en opruimen van het voorplein richting het stadscentrum en de consistentie van materialisering is de mogelijkheid gecreëerd om het stationsgebouw verder te openen naar het plein en het voorplein vervolgens weer naar het centrum van Rouen. De tegengelegen Jeanne d’Arc straat is ontworpen als een natuurlijke uitbreiding van het plein in de vorm van een promenade, die continue en comfortabele voetgangersroutes biedt naar het stadscentrum en de verschillende vervoersmiddelen: treinen, bussen en metro.

Creator of meaningful places
 
 

Stedelijke woonkamers

Twee nieuwe tuinen omkaderen het stationsplein. Ze zijn bedoeld als stedelijke huiskamers en bieden dankzij royale zitplaatsen langs de randen ruimte voor gezelligheid, spel, en ontspanning. De speelse compositie en verschillende oriëntaties zijn geïnspireerd op het plaatselijke impressionistische erfgoed en bieden ruimte voor verschillende zithoudingen en sociale interacties. Tegelijkertijd creëren ze een open en leesbare ruimte dankzij een lay-out die specifiek voortbouwt op zichtpunten en looplijnen van voetgangers.

 
 

Het gebied nieuw leven inblazen 

De ruimten langs de randen van het plein en de directe omgeving vormden een onderbenutte commerciële façade waarvan het potentieel werd beperkt door de nabijheid van autoverkeer en parkeerplaatsen. Dit openbare gebied is opnieuw ingericht om een ruimere en comfortabelere ruimte te bieden voor restaurantterrassen en buitenverkooppunten, wat bijdraagt aan de revitalisering van het gebied als onderdeel van de stad en voetgangers aanmoedigt om hier rond te wandelen en meer tijd door te brengen. 

 

Een groene oase voor een veerkrachtig stationsplein

Ons ontwerp maakte gebruik van de mogelijkheid om het netwerk van groene ruimten te verbeteren, en zo in de sterke behoefte van het gebied te voorzien. Door een reeks tuinen met gelaagde beplanting aan te leggen, zorgt het project voor een achtvoudige vermindering van verharde oppervlakken. Daarbij vergroot het de biodiversiteit van het gebied met een breed scala aan vaste planten en boomsoorten. In combinatie met het gebruik van lichtgekleurd natuursteen verbetert het ontwerp het microklimaat van het gebied aanzienlijk, waardoor op warme dagen de relatieve lokale temperatuur met wel 4°C kan afnemen.

Creator of meaningful places
 

Ontdek meer projecten