All projects
 
Station area · Hilversum, Nederland

Een groene loper voor de mediastad

transformatie van het stationsgebied van barriere tot verbinder

 
 

We maken stationsgebied in Hilversum klaar voor de toekomst. Hiervoor passen we ervaringen uit andere stationsgebieden toe om het gebied te transformeren tot een verbindende schakel: niet langer een station met een voor- en achterkant, maar een welkom en gebalanceerd hart voor het stedelijk netwerk.

 
Locatie
Hilversum, Nederland
 
Status
Lopend
 
Jaartal
2019 - heden
 
Oppervlakte
5 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Hilversum
 
Samenwerking
De Zwarte Hond
 

Wie met de trein aankomt op station Hilversum ervaart op dit moment twee totaal verschillende werelden. Het omvangrijke stationsgebouw staat, gecombineerd met de omliggende open ruimten met hoogbouw aan de stadszijde, in schril contrast met de kleinschaligheid van de oostzijde. De huidige grote en kleine gebouwkorrels vinden geen aansluiting op elkaar en dit contrast wordt nog eens benadrukt door het zicht vanaf de oostzijde op de ontoegankelijke achterkant van de gebouwen aan de Koninginneweg.

In opdracht van de gemeente Hilversum hebben we samen met De Zwarte Hond een stedenbouwkundig plan en ontwerp voor de openbare ruimte gemaakt voor het stationsgebied van Hilversum. Deze complexe opgave is gericht op het leggen van een verbinding tussen het station en het centrum en de transformatie van het gebied tot een aangename ruimte voor ontmoeting en ontspanning.

Creator of meaningful places
 
Creator of meaningful places

Fijnkorrelig stedelijk netwerk

Een fijnmazig netwerk van straten, lanen, pleinen en groene ruimten verbindt het station met het stadscentrum. De uitbreiding van het centrumgebied die hierdoor ontstaat vormt een verbindend gebaar naar de oostzijde van het station dat sterker wordt geïntegreerd.

Het plan biedt ruimte aan groen, woongebieden, levendigheid, mediaondernemingen en andere creatieve activiteiten. Het ontwerp sluit nauw aan bij het kleinschalige, stedelijke karakter van Hilversum en de opeenvolging van verschillende intieme pleinen en groene ruimten die de stad bezit. Deze fijnkorrelige structuur biedt voetgangers twee sterke en logische routes naar het centrum, via de Leeuwenstraat of de Stationsstraat.

 

Warm welkom in Hilversum

Met overvloedig groen en terrasruimten verleidt het intieme Stationsplein bezoekers om te blijven hangen. Het plein dient daarnaast ook als platform voor Hilversumse media-innovaties en is gastheer voor evenementen. De fietstunnel wordt uitgebreid om Hilversum-Oost beter te verbinden met de centrumzijde. Bij de nieuwe tunnelopening bieden getrapte hellingen veel ruimte voor groen. Dit groene karakter van het nieuwe stationsplein sluit via de onderdoorgang vervolgens weer aan op het Oosterspoorplein. Zo verenigt het groen de verschillende ruimtes in het stationsgebied en biedt het ruimte voor ontmoeting. Daarmee verbinden we de kenmerkende geschiedenis van het gebied met de bruisende toekomst van de mediastad.

 
 

Ontdek meer projecten