All projects
 
Marina Park · Cork, Ierland

Een dialoog tussen rivier en stad

 
 

Marina Park beantwoordt veel van Cork’s langdurige behoeftes. De komst vervult namelijk de eeuwenoude belofte om een park van regionale omvang te creëren ten oosten van de stad. Zoals veel voormalige industriesteden heeft Cork belangrijke buiten gebruik gestelde industriegebieden langs de rivier, grenzend aan het stadscentrum. Tegenwoordig bieden deze gebieden mogelijkheden voor woningbouw en de herontwikkeling van openbare ruimten. Marina Park is een belangrijk onderdeel van de ambitie van Cork om het industriële havengebied langs de rivier Lee te ontwikkelen tot een levendige en geïntegreerde wijk voor de stad.

 
Locatie
Cork, Ierland
 
Status
Lopend
 
Jaartal
2012 - heden
 
Opdrachtgever
Muncipality of Cork
 
Samenwerking
(Fase 1) REDSCAPE, OCSC, Howley Hayes
 
Credits
Jason Gairn
 
 

Industrieel erfgoed

Het park is ontworpen op een voormalig braakliggend terrein dat voornamelijk bestond uit vervallen beurs- en handelsgebouwen, een stadion voor Gaelic sports en een verwaarloosd natuurgebied. Deze diverse en complexe omgeving vormde een uitdagende context om een goed gepland en samenhangend park te maken. Op basis van onze algemene visie wordt het park nu in verschillende fasen gerealiseerd, wat resulteert in een diverse, omvangrijke maar ook samenhangende omgeving voor de stad.

 
 
 

Het water omarmen: een aanpasbaar park

In ons plan speelt het park een cruciale rol in het beheer van de afvoer van regenwater, niet alleen voor het park zelf maar ook voor de omliggende woonwijken en de toekomstige ontwikkeling van het havengebied. Het biedt een landschaps-georiënteerd antwoord voor een adaptief stedelijke context, waarbij de tijdelijke opslag van verhoogde of zelfs extreme regenval én de stijgende waterspiegel wordt opgevangen. Water wordt de ruggengraat van het park, waarbij natuurlijke moerasgebieden harmonieus worden geïntegreerd met ruimtes voor sociale bijeenkomsten en evenementen. Onze geïntegreerde benadering van landschap, watertechniek en cultureel erfgoed resulteert zo in een uitgebalanceerd park dat de contextuele uitdagingen van tijdelijke wateropslag verandert in één van de opvallende hoogtepunten van het park.

 
 

Beweging stimuleren: meerdere fasen

Met de voltooiing van de eerste fase is het meest stedelijke en multifunctionele deel van het park in gebruik genomen. Hier omsluit het park op sierlijke wijze het gerenoveerde Gaelic sportstadion en vormt zo het een verlengstuk voor evenementen en wedstrijden. Waar de verschillende toegangen tot het park samenkomen, staat een nieuw opvallend paviljoen. De ‘Central Hall’ hergebruikt structuren van het voormalige showterrein en huisvest een koffiebar. Daarnaast wordt de sterke relatie van het plein met water toegankelijk gemaakt voor bezoekers met een opvallend waterobject. Een raster van fonteinen creëert een creatief speelobject als aantrekkelijk ontmoetingspunt in het park.

 
this is a caption
 
 

Binnenkort beginnen ook de bouwwerkzaamheden van de volgende fasen van het park: eerst de herinrichting van de promenade langs de rivier de Lee als belangrijke verbinding voor traag verkeer, verbonden met het water; vervolgens ten oosten van het stadion een ecopark met een meer natuurlijk karakter, ontworpen volgens de principes van de natuurconcessie. Voor dit doel wordt de Atlantic Pond getransformeerd, waarbij de toegankelijkheid, levendigheid en ecologische kwaliteiten worden verbeterd.  Nieuw geïntroduceerde hoogtepunten, zoals een verhoogd bomenpad, een moeras en een speeltuin met bosthema, zullen een park creëren met een verrassende diversiteit en ervaringskwaliteit.

 

Ontdek meer projecten