All projects
 
Van Nispenpark · Hillegom, Nederland

De schoonheid van Hillegom versterken

 
 

De herinrichting van het Burgemeester van Nispenpark is het hoogtepunt van de vernieuwing van het centrum van Hillegom. In de afgelopen decennia heeft het dorp zich ontwikkeld tot een aantrekkelijke plek om te verblijven vanwege de ligging en de leefomgeving. Om deze aantrekkelijkheid voor de toekomst verder te vergroten is extra aandacht besteed aan de groene openbare ruimte, met als resultaat het Burgemeester van Nispenpark en eerder ook de Hoftuin, die elk een specifiek karakter en kwaliteit toevoegen aan dit deel van het centrum.

 
Locatie
Hillegom, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2017 - 2020
 
Oppervlakte
3,5 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Hillegom
 
Samenwerking
AW Groep, De Enk groen & Golk, Anet Scholma, Buro Mien Ruys
 
Credits
Jeroen Musch
 
 

Een uitnodigend natuurlijk tapijt

Het Burgemeester van Nispenpark is een open en uitnodigend park van 3,5 hectare dat past bij het dorp en de omgeving. Het ontwerp is gebaseerd op de historische verkaveling van de plaatselijke bollenvelden. Dit komt terug in het ontwerp van de routing en de beplanting.

Omdat het Van Nispenpark in de loop der tijd geïsoleerd, afgesloten en rommelig was geraakt, is veel aandacht besteed aan het vergroten van de toegankelijkheid. Niet alleen zijn de entrees verbeterd, er zijn ook nieuwe zichtlijnen en open ruimtes toegevoegd die bijdragen aan de openheid van de ruimte. Dit heeft de historische structuren versterkt en de nadruk verlegd naar de meest waardevolle elementen in en rond het park.

 

Een nieuwe functionele waterpartij maakt de beleving van het park aangenamer en specialer, verbetert de waterhuishouding in het centrale gebied en maakt deze ruimte klimaatadaptiever. Het zorg voor een versterkte beleving van het park zelf, de monumentale St. Martinuskerk en de entree van het centrum.

Creator of meaningful places
 

Daarnaast zullen wadi’s, natuurvriendelijke oevers, bloemperken met bij- en vlindervriendelijke beplanting en vogelvriendelijke struiken en bomen de biodiversiteit verder verbeteren. Dankzij de introductie van het water en nieuwe zichtlijnen langs de rand is er een duidelijkere en opvallendere overgang gemaakt tussen het woongebied en het centrumgebied. De monumentale St. Martinuskerk heeft hierdoor een belangrijkere rol gekregen in het parkontwerp. De omgeving aan de dorpszijde heeft een helder vormgegeven karakter met contrasten en een grafische kwaliteit die de bollenvelden nabootst.

 
 
Creator of meaningful places

Actief en aantrekkelijk park

Aan de woonzijde is het park ontspannen met een meer natuurlijk karakter. Hier biedt het park ruimte voor activiteiten. Er is specifiek ingezet op het creëren van een actief park, met veel ruimte voor culturele activiteiten, sport en spel.  Een podium op het evenementenveld biedt ruimte voor muziek-, theater- en dansvoorstellingen.

Een bijzondere attractie in het park is het Beatles Monument. Dit monument herdenkt het eerste concert van The Beatles in Nederland in 1964 in een concertzaal in Hillegom. Dit concert is de geschiedenis ingegaan als ‘het vergeten optreden’.

 
 
 

Ontdek meer projecten