All projects
 
Bellamypark · Vlissingen, Nederland

Stad en zee verbonden in een veelzijdig plein

Herstel van de voormalige haven tot een multifunctionele stedelijke ruimte

 
 

De rijke geschiedenis van Bellamypark heeft ervoor gezorgd dat de plek al vele gezichten heeft gekend: van haven tot parkeerterrein.  De grootte en centrale ligging in de stad maakten het aantrekkelijk als evenementenplein. Tegelijkertijd lag er ook een kans om het plein aantrekkelijker en groener te maken, waardoor het zijn naam als park meer eer aan zou doen. Ons ontwerp creëerde een betere aansluiting op de stedelijke schaal en context, en richtte het Bellamypark in op een manier die recht deed aan zowel de geschiedenis van de plek als zijn hedendaagse rol.

 
Locatie
Vlissingen, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2008 - 2012
 
Oppervlakte
2,5 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Vlissingen
 
Samenwerking
Atelier Jéol
 
Credits
Annie Beugel
 
 

Een uitgebreide geschiedenis

Wandelen in Bellamypark is wandelen op historische grond. Toen de Spaanse hoofdarchitect Don Pacheo met een dodenlijst van Vlissingers in de stad aankwam, werd hij meteen in het Bellamypark opgesloten. Een steen in de verharding herinnert ons aan deze gebeurtenis die prominent onderdeel is van de Vlissingse geschiedenis, omdat het hiermee de eerste stad was die zich bevrijdde van de Spanjaarden tijdens de Nederlandse 80-jarige bevrijdingsoorlog. Vanwege de strategische ligging was Vlissingen altijd een brandpunt tijdens de oorlogen, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de stad zwaar werd gebombardeerd.

 
 

Kwaliteiten in evenwicht

We werden geïnspireerd door de geschiedenislagen die zich middels een opeenvolging van havens in de stedenbouwkundige opzet van de stad presenteren. In het historische hart van Vlissingen ontstond nadat de Koopmanshaven aan het begin van de 20e eeuw werd gedempt het Bellamypark.  Een eigentijdse herinterpretatie van de voormalige ruimte transformeert de langgerekte ruimte, die vroeger werd gedomineerd door auto’s en parkeerplaatsen, in een hybride openbare ruimte met zowel park- als pleinkenmerken. De ontwerpuitdaging was om opnieuw een schaal te vinden die past bij de aanwezige architectuur én het beoogde gebruik van de plek; om zo de ruimte geschikt te maken voor regelmatige kleine evenementen en grotere jaarlijkse evenementen zoals het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Minstens zo belangrijk was dat het ook een ruimte blijft die uitnodigt om te verblijven, ook op de dagen dat er geen evenementen zijn.

 

Hersteld gevoel van schaal

We herstelden de balans met een plein dat verschillende vormen van stedelijk gebruik faciliteert en tegelijkertijd zijn eigen ruimtelijke en historische verhaal vertelt. In deze langgerekte ruimte is een overgang gemaakt van een ruim plein, ontworpen voor gebruik door de horeca, naar een meer intieme parkachtige plek waar bloeiende plantvakken de ruimte verdelen en een recreatieve kwaliteit bieden. De heldere indeling maakt de structuur van de ruimte weer leesbaar.  Het is onmiskenbaar een eigentijds plein met oog op de geschiedenis.

Creator of meaningful places
 
Creator of meaningful places

Een ontspannend, levendig plein

Dankzij verplaatsbaar meubilair en plantbedden kan de ruimte flexibel worden ingedeeld. Dit maakt het verblijf op doordeweekse dagen aangenaam, terwijl er ook veel ruimte kan worden vrijgemaakt voor evenementen. De randen van het plein hebben een nieuw profiel gekregen, waarbij rekening is gehouden met de verschillende functies achter de omliggende gevels. Er is nu – waar nodig – voldoende ruimte voor terrassen, bevoorrading en flanerende voetgangers. Elk aspect heeft zijn optimale plek gevonden. Zo worden de pleinkwaliteit en de parkkwaliteit van de plek gecombineerd.

Zo kan het Bellamypark het hele jaar door dienen als groene en aantrekkelijke plek én als evenementenplein; het Bellamypark is inmiddels omarmd als bruisend hart van het Vlissingse uitgaansleven. In de zomermaanden is het park gevuld met gezellige terrasjes en dient het als locatie voor veel van de festivals en evenementen die in Vlissingen worden gehouden.

 
 
 
 

Discover other projects