All projects
 
Transformatie van het dorpscentrum · Gullegem, Belgie

Meer ruimte voor mens en natuur

Geïntegreerde aanpak voor een nieuw centrum met ruimte voor bewoners en natuur

 
 

Het centrum van Gullegem ondergaat een inspirerende transformatie. Door een gecombineerde ingreep krijgt het gebied meer ruimte voor bewoners en voor hun activiteiten. Het nieuwe ontwerp versterkt bovendien het karakter en de identiteit van de plek. Bovenal beoogt het om meer ruimte voor natuur te creëren. Zo ontstaat een toekomstbestendig, dynamisch en klimaatadaptief hart van het dorp.

 
Locatie
Gullegem, Belgie
 
Status
Lopend
 
Jaartal
2023 - heden
 
Oppervlakte
3,4 ha
 
Opdrachtgever
Vlaamse Milieumaatschappij
 
Samenwerking
Dierendonckblank architecten, Veldhuis architectuur, Atelier Ruimtelijk Advies
 
Co-creation project with local residents
The new plan
 
 

Slimme combinaties

Ons ontwerpteam, in samenwerking met Dierendonckblancke architecten en Veldhuis architecten, kwam als winnaar uit de bus van de competitie die was georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester. De gecombineerde opdracht bestond uit het creëren van een nieuw gemeenschapscentrum en een nieuw ontwerp voor het stadshart. Ons ontwerp omvat een visie voor vier verschillende onderdelen met elk hun eigen accenten, technieken en aandachtspunten: een nieuw gemeenschapscentrum, de introductie van een levendig, autovrij stadsplein, de opwaardering van de Heulebeek en een opwaardering van de belangrijkste openbare ruimte in het stadscentrum. Samen vormen ze een samenhangend geheel, resulterend in meer waardevolle ruimte voor bewoners en een sterkere algehele identiteit voor het gebied.

Het park is zo ontworpen dat de beek kan overstromen zonder dat het dorp zelf overstroomt. Op deze manier geven we de rivier de ruimte en verminderen we het overstromingsrisico. Tegelijkertijd is de beek zelfs bij laag water een aangename plek, midden in een park, met routes tot aan het water.

 
Biodiversity
Water
Heat Island Effect
Social
 

Stadsplein

Het hart van het plan wordt gevormd door een nieuw stadsplein dat ruimte biedt aan de wekelijkse markt, braderieën en andere festiviteiten. Om deze autovrij te maken wordt een bestaande verbindingsweg omgelegd, waardoor er een centrale ruimte ontstaat met meer kwaliteit voor recreatie. Voetgangers en fietsers krijgen hier voorrang. Dankzij een integrale toegankelijkheidsaanpak wordt het inclusieve karakter van het centrum verder versterkt.

 

 
 

“Het bijzondere aan het project is dat we de beek hebben kunnen gebruiken bij het ontwerpen van een nieuw centrum voor het dorp. In onze lay-out wordt de beek echt onderdeel van het dorp. Wanneer de markt wordt gehouden, zit deze aan beide kanten van het water.”

Tom Wierts, associate

 
Creator of meaningful places

Water en groen

De Heulebeek, die dwars door het centrum loopt, krijgt een prominentere positie. De bestaande duiker van de beek wordt gedeeltelijk opengelegd, waardoor het natuurlijke en wilde beekdal tot diep in het centrum van Gullegem wordt doorgetrokken. Hiermee wordt geanticipeerd op verschillende waterstanden en ontstaat een klimaatadaptief park. Dit zal resulteren in een parklandschap met een dynamisch en biodivers karakter, als groene tegenhanger van het aangrenzende stadsplein. De vallei gaat over in een multifunctionele groene zone voor evenementen, sport en spel.

 

 
 

Ontdek meer projecten