All projects
 
Fontys Campus Rachelsmolen · Eindhoven, Nederland

Een inspirerende haven voor onderwijs

 
 

De Rachelsmolen-campus van Fontys Hogescholen in Eindhoven ondergaat een opmerkelijke transformatie, van een afgelegen eiland in de stad naar een boeiende en inspirerende onderwijsomgeving.

De visie is om een campus te creëren die draait om menselijke interactie, waarbij innovatie, experimentatie en ondernemerschap worden bevorderd door levendige kruisbestuiving. In samenwerking met Barcode Architects en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten heeft OKRA landschapsarchitecten de taak op zich genomen om het ontwerp van deze ambitieuze nieuwe campus te realiseren.

 
Locatie
Eindhoven, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2018 - 2024
 
Oppervlakte
4 ha
 
Opdrachtgever
Fontys Hogeschool
 
Samenwerking
Barcode Architects, Hollandse Nieuwe
 
Credits
Antoine Thevenet
 
 

Een levendig stadsplein

Fontys heeft de ambitie om groot te zijn in zijn kleinschalige aanpak. We hebben die ambitie vertaald in de ruimtelijke ervaring. Om ruimte te openen en sterkere verbindingen met de stad Eindhoven te smeden, worden de campusscheidingen verwijderd en zal het bestaande grote gebouw plaats maken voor een fijnmaziger netwerk van gebouwen.

Deze nieuwe onderwijsfaciliteiten zullen zorgvuldig worden gepositioneerd om naadloos te integreren met de bestaande gebouwen, waardoor een harmonieus ensemble ontstaat. Door deze nieuwe configuratie zal een binnengebied van 4 hectare ontstaan als een groene openbare ruimte, die mensen uitnodigt om samen te komen en te verblijven. In het hart van de campus zal een bruisend stadsplein staan als het boeiende middelpunt.

Creator of meaningful places
 
 
 
 

Omarmen van klimaatadaptief ontwerp

 
Creator of meaningful places

Het ontwerp van de campus zal trots een weelderig groen karakter tonen, met een diverse reeks dynamische ruimtes voor ontspanning, mini-bossen, open velden en een wadi versierd met beplanting die harmoniseert met de ecologie van de Dommel, typerend voor het onderwijsgebied van Eindhoven. Deze doordachte integratie zal de campus veerkrachtig maken in het licht van extreme neerslag, langdurige droogteperiodes en stijgende temperaturen.

Door het landschap heen zijn buitenklassen zorgvuldig opgenomen, die ruimtes bieden voor leren en samenwerking. Deze nadruk op buitenleerruimtes zal verder het gezonde gebruik van de campus aanmoedigen.

 

Een visie voor een bloeiende toekomst

Ons ontwerp voor de nieuwe Rachelsmolen Campus streeft ernaar een omgeving te creëren die gezonde leer- en leefervaringen bevordert, zowel voor het heden als de toekomst. Deze transformatieve onderneming aspireert om de Fontys Campus naar nieuwe hoogten te tillen, waarbij de volgende generatie leerlingen en denkers wordt geïnspireerd en geëmancipeerd.

 

Ontdek meer projecten