All projects
 
Europees Geneesmiddelenbureau EMA · Amsterdam, Nederland

Een groene zetel voor het nieuwe Europees Geneesmiddelenbureau

 
 

De verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam was een opvallende uitdaging. Het nieuwe hoofdkantoor moest zowel snel als hoogwaardig worden gerealiseerd. Het resultaat is een opvallend gebouw waarin groen volledig is geïntegreerd dankzij een landschappelijk lint dat aan de buiten- en binnenkant door het hele gebouw weeft. Het hoogtepunt is een enorme groene wand aan de binnenkant: de hoogste in zijn soort in Europa.

 
Locatie
Amsterdam, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2017 - 2019
 
Oppervlakte
1 ha
 
Opdrachtgever
Bouwcombinatie EMA - Rijksvastgoedbedrijf, Dura Vermeer, Heijmans
 
Samenwerking
MVSA, Fokkema en partners, Rots maatwerk, Koninkijke Ginkelgroep
 
Credits
Corne Bastiaansen, Maarten Boswijk, Rutger van der Klip
 

Een ambitieuze doelstelling

Met de verhuizing van de EMA naar Nederland heeft de Amsterdamse Zuidas er een belangrijke nieuwe verblijver bij gekregen. In slechts 18 maanden kreeg het gebouw van bijna 40.000 vierkante meter vorm. Deze snelheid is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de betrokken specialisten. Opvallend is ook dat de snelheid niet ten koste is gegaan van de kwaliteit. Dit wordt duidelijk zichtbaar in de geïntegreerde visie op groen in elk aspect van de hoogbouw.

 

Landschappelijk lint

De sobere, strakke architectuur van het nieuwe gebouw wordt verzacht door een groenstructuur die als een weelderig lint om en door het gebouw loopt. Het heeft een organisch patroon dat wordt geaccentueerd door een hoogwaardige belijning van roestvrijstalen accentlijnen. De weelderig groene daktuin en de verticale tuin in het atrium volgen de organische patronen vanaf de ingang, waardoor buiten en binnen met elkaar verweven zijn.

 
 
 

Spectaculaire groene muur

De grootste blikvanger in het landschapslint is de verticale tuin in het atrium van het gebouw. Deze groene wand heeft een spectaculaire afmeting van 21 meter breed en maar liefst 60 meter hoog. De muur bestaat uit een combinatie van een mix van beplanting en natuurstenen bestrating die de organische belijning volgt en versterkt. Beplant met meer dan 52.000 planten, heeft het een driedimensionale sculpturale kwaliteit die de weelderigheid het belang van het landschapslint benadrukt.

Creator of meaningful places
 

Weelderige terrassen

Zowel bij de ingang als op het dakterras zijn groene habitats gecreëerd. De combinatie van rijkelijk aanwezig groen, organische lijnen en de unieke banken die speciaal voor het project zijn vormgegeven, creëren uitnodigende buitenruimtes, zowel privé als openbaar. Hier wordt bovendien regenwater opgevangen dat vervolgens kan worden opgeslagen in buffers in zowel de daken als de ondergrond om het groen van water te voorzien.

 
 
 
 

Ontdek meer projecten

 

Ontdek meer projecten