All projects
 
Zomerkade · Huizen, Nederland

Een kustlijn getransformeerd: van vise tot realiteit

 
 

De gemeente Huizen ligt op een prominente plek aan het Gooimeer. Met Het Gooi als achterland en een lange kustlijn was er veel onbenut potentieel om de relatie met het water te versterken. Daarom vroeg de gemeente ons om een integrale visie voor de hele kustlijn. Na goedkeuring van de visie volgde de eerste uitvoering. De Zomerkade werd getransformeerd tot een verrassend stadsstrand dat nu eindelijk verbonden is met de stedelijke omgeving.

 
Locatie
Huizen, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2020 - 2022
 
Oppervlakte
2,5 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Huizen
 
Credits
Melle van Dijk, Pierre Marchevet
 
 

Eén geïntegreerde visie

In de afgelopen decennia waren er veel afzonderlijke plannen gemaakt voor de kustzone van Huizen, maar het ontbrak aan een samenhangend kader om ze met elkaar te verbinden. Hierdoor kwamen individuele ontwikkelingen niet tot hun recht en stagneerde de uitvoering van de plannen. Om uit deze impasse te komen is ons gevraagd een integrale visie te vormen door middel van een participatief ontwerpproces.

Wensen en aandachtspunten werden verzameld en besproken in een uitgebreid participatieproces dat leidde tot een aantal belangrijke aspecten van de visie; het versterken van de verbinding tussen de historische stad en de haven, het versterken van het groene karakter van de kustlijn in het algemeen en het concentreren van nieuwe voorzieningen en attracties op een beperkt aantal hotspots, gekoppeld aan bestaande voorzieningen.

 
 

Van visie naar realiteit

Nadat de gemeente goedkeuring had gegeven aan de kustvisie, werden we gevraagd om de visie in de praktijk te brengen voor de Zomerkade. Dit gebied ligt weliswaar buiten de centrumkern maar heeft een voor ’t Gooi unieke strandtypologie. Daardoor lag er nog veel onbenutte potentie om aantrekkelijk te worden voor een bredere doelgroep dan tot nu toe het geval was. Om deze redenen was vanuit de visie de Zomerkade een logische kandidaat om als eerste gebied aangepakt te worden.

 
 

We hebben de Zomerkade, op dat moment een versnipperd en ontoegankelijk strand met een typische jaren ’80 woonsfeer inclusief parkeerplekken direct aan het strand, getransformeerd naar een bruisend toegankelijk en groen waterfront. Door de harde kademuur en onnodige barrières te verwijderen, komt het indrukwekkende sikkelvormige strand beter tot zijn recht. Een duidelijke en intuïtieve zonering definieert gebieden voor gezinnen, zwemmen en strandsporten, elk verbonden door een nieuwe strandboulevard en via trappen en hellingen toegankelijk vanaf de kade.

Het ontwerp verbetert niet alleen het strand zelf, maar brengt ook de sfeer van het strand naar de kade, zodat bestaande en nieuwe restaurants optimaal gebruik kunnen maken van hun unieke locatie en uitzicht.

 
 
 
Creator of meaningful places

Zwemmen aan de Zomerkade

Vanwege het karakter van de bodem van het meer, die langzaam afloopt tot een waterdiepte van maximaal een meter, was zwemmen voorheen nooit mogelijk aan de Zomerkade. Ons ontwerp omvat de aanleg van een zwemzone; een gemarkeerd deel van het meer dat is uitgediept en beschermd tegen aanslibbing. Een lange pier verbindt het zwemgedeelte met de strandpromenade, waar zich een nieuwe strandwachtpost, douchefaciliteiten, een kiosk en ruimte voor foodtrucks bevinden. Daarnaast biedt de nieuwe pier een aanlegplaats voor kajaks, sup-boards en andere kleine vaartuigen.

Groene trappen

Het strand is toegankelijk via brede trappen en zachte hellingen. De bovenste niveaus van de groene trap herbergen een weide met kleurrijke bloemen, terwijl de grasvelden van de onderste trap zit- en ligplekken bieden. Onderaan de groene trap verbindt de doorlopende strandboulevard alle recreatieve elementen naadloos met elkaar.

Creator of meaningful places
 
 
 

Ontdek meer projecten