All projects
 
Kustverdediging Katwijk · Katwijk, Nederland

De golven voorbij: hybride kustbescherming

Een integrale aanpak van kustversterking, de verbindende barriere

 
 

Als belangrijk onderdeel van een grootschalig plan om de meest kwetsbare delen van de Nederlandse kustverdediging te verbeteren, bleek de kust van Katwijk een bijzondere uitdaging te vormen: hoe voeg je veiligheid toe, zonder de belangrijkste kwaliteiten van de stad op te offeren, maar juist meer kwaliteit te geven? We onderzochten de relatie tussen de stad en het strand en gebruikten de versterking om een duinlandschap te creëren dat volkomen natuurlijk aanvoelt, terwijl het in werkelijkheid een verborgen parkeergarage achter een dijk herbergt.

 
Locatie
Katwijk, Nederland
 
Status
Gerealiseerd
 
Jaartal
2008 - 2015
 
Oppervlakte
20 ha
 
Opdrachtgever
Gemeente Katwijk, Hoogheemraadschap van Rijnland
 
Samenwerking
Arcadis, Ballast Nedam, Royal Haskoning, ZJA
 
Credits
Annie Beugel, Peter de Graaf
Onderscheidingen
International Park Institute (USA), award for architectural achievement, winner - 2017 | Mies van der Rohe Award, nomination - 2017 | Falco award best public space, winner - 2015 | Prof. Dr. Ir. J.F. Agemaprijs, finalist - 2015 | Rijnlandse Architectuur Prijs, winner - 2015 | Gouden Piramide, finalist - 2015
 

Badplaats

De afgelopen tien jaar heeft Rijkswaterstaat zich ingespannen om kwetsbare delen van de Nederlandse kustlijn te versterken. In Katwijk was dit een complexe opgave omdat de beleving van de zee, bepalend voor de aantrekkingskracht van de plek, hieronder niet mocht lijden. Daarom ging het project hier verder dan alleen de aanleg van kustverdedigingswerken; het was er tegelijk ook op gericht om Katwijk als toeristische bestemming te versterken én de lokale kusteconomie een impuls te geven. Gedurende dit initiatief bleef het behoud van de bestaande charme van de stad onze belangrijkste zorg, om ervoor te zorgen dat de identiteit van de stad niet alleen behouden kon blijven, maar zelfs kon worden versterkt.

Creator of meaningful places

De relatie tussen dorp en strand

In een interactief planproces hebben we de meest essentiële waarden van Katwijk gedefinieerd; namelijk de relatie tussen het dorp en het strand. De gekozen dijk-in-duin kustverdediging, een met stenen beklede dijk, die door een reeks aan duinen aan het zicht wordt onttrokken en tegelijkertijd ook wordt versterkt, zou met minimale verstoring tussen stad en strand worden aangelegd. Een specifiek voordeel van deze constructie is dat deze gecombineerd kon worden met een grote ondergrondse parkeergarage, waardoor de openbare ruimte meer verbonden kon worden.

 
 

“The highlight of the design is a broad ‘dune transition’ that acts as a square space.”

Martin Knuijt

partner at OKRA

 

Natuurlijk duinlandschap

De dijk en garage worden volledig aan het zicht onttrokken door natuurlijk ogende duinen: een landschap dat constant zal veranderen in de loop der tijd, als gevolg van de natuurlijke processen die het verder overnemen. Er is een uitgebreid netwerk van paden met uitzicht op zee aangelegd om het dorp en het strand met elkaar te verbinden. Het hoogtepunt van het ontwerp is een brede duinovergang die dienstdoet als welkomstruimte en evenementenplein om zo een levendig hart vormen voor de Katwijkse kust.

Creator of meaningful places
 
 
 

Discover other projects