Alle updates
 
Nieuws

OKRA werkt aan stationsgebied Bunnik

 

Kantoorgebied De Twaalf Apostelen ligt pal naast station Bunnik. Het is een verouderd, stenig gebied dat kampt met leegstand, terwijl er tegelijkertijd een enorme behoefte is aan woningen in de grotere regio Utrecht. Door dit contrast is de ontwikkelingspotentie groot: De locatie heeft strategische kracht als woonlocatie door de nabijheid van het station en het Utrecht Science Park. Daarnaast ligt het midden tussen de aantrekkelijke landschappen van de Kromme Rijn, de landgoederen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In 2021 wonnen @OKRA, @SVP en @Cross een selectie om een visie voor het stationsgebied op te stellen. Hiervoor is goed gekeken naar de kansen voor de locatie en de ontwikkeling van het station. Ook is er aandacht besteed aan de relatie van de locatie met de grotere regio. Samen met bewoners en @gemeente Bunnik, maar ook met de samenwerkingspartners @BAM, @Certitudo, @Portaal en @Lekstede als belangrijkste stakeholders, zijn we op zoek gegaan naar het DNA van Bunnik.

De gemeente had duidelijke wensen, waaronder mogelijkheden voor huisvesting van starters en senioren, het toevoegen van hoogwaardig groen en het verbeteren van de bestaande verbinding van het station met de omgeving. Op basis hiervan hebben we een visie ontwikkeld met ’tien regels voor Bunnik’ waarin de ambitie voor de locatie is vastgelegd, waaronder:

  • Station Bunnik moet ook het ultieme fietsstation worden: een nieuwe fietsbrug zorgt voor verbinding met het landschap en Odijk, maar vormt ook een aantrekkelijke route naar Utrecht Science Park.
  • De Twaalf Apostelen worden getransformeerd tot een aantrekkelijke woonwijk met een centraal park. Het groene karakter maakt het een natuurlijk verlengstuk van Bunnik, met het landschap altijd dichtbij. Verdichting en vergroening gaan dus hand in hand met ruimte voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.
  • Deze groene transformatie wordt mogelijk gemaakt doordat de auto’s centraal zullen parkeren in een parkeervoorziening langs het spoor.
  • Tussen het spoor en de A12 is ruimte voor bedrijven en kantoren.

Het komende jaar wordt deze visie verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan.