Sluispark

Leuven, België

De Vaartkom

Met de ontwikkeling van het gebied rondom de Vaartkom wordt het voormalige industriële gebied rond de Vaartkom ontwikkeld tot een stedelijk subcentrum met ruimte voor woningen, kantoren en handel. Markante en historische waardevolle gebouwen krijgen een nieuwe bestemming terwijl de oude en vervallen gebouwen worden vervangen door nieuwbouw. Of, zoals in het geval van het Sluispark, worden omgetoverd tot een buurtpark.

De Dijle beleefbaar

De rivier De Dijle verbindt de historisch belangrijke steden Mechelen en Leuven met elkaar. Het is een belangrijke rivier voor de waterhuishouding van Leuven. OKRA’s ontwerp integreert De Dijle in het totale ontwerp voor het buurtpark. Daarmee wordt gebroken met de Leuvense traditie om de rivier te verstoppen onder stenen en achter groen. Door het water en een park optimaal te combineren ontstaat er een prettige adempauze in het stenige en dichtbebouwde woongebied.

Een park voor de buurt

Door de loop- en fietsroutes door het park wordt het het park in verschillende velden verdeeld. Deze hebben elk een eigen invulling en uitstraling. Het Sluispark bevat een speelweide, buurtplein, notenboomgaard en een waterspeeltuin. Met deze uitgekiende balans tussen ruimte voor eigen invulling en geprogrammeerde ruimte krijgen de bewoners een park dat ze kunnen gebruiken als verlengde van hun eigen woning.