Sluispark

Leuven België

De Vaartkom

Met de ontwikkeling van het gebied rondom de Vaartkom in Leuven is het voormalige industriële gebied ontwikkeld tot een stedelijk subcentrum met ruimte voor woningen, kantoren en handel. Markante en historische waardevolle gebouwen hebben een nieuwe bestemming, terwijl de oude en vervallen gebouwen zijn vervangen door nieuwbouw. Of, zoals in het geval van het Sluispark, zijn omgetoverd tot een buurtpark.

De Dijle beleefbaar

De rivier De Dijle verbindt de historisch belangrijke steden Mechelen en Leuven met elkaar. Het is een belangrijke rivier voor de waterhuishouding van Leuven. OKRA’s ontwerp integreert De Dijle in het totale ontwerp voor het buurtpark. Daarmee wordt gebroken met de Leuvense traditie om de rivier te verstoppen onder stenen en achter groen. Door het water en een park optimaal te combineren is er een prettige groene ruimte ontstaan in het stenige en dichtbebouwde woongebied.

Een park voor de buurt

Door verschillende loop- en fietsroutes wordt het park in verschillende velden verdeeld die elk een eigen invulling en uitstraling hebben. In het nieuwe Sluispark vind je een speelweide, een buurtplein, een notenboomgaard en een waterspeeltuin. Met deze uitgekiende balans tussen ruimte voor eigen invulling en geprogrammeerde ruimte hebben de omwonenden het door hen verlangde buurtpark gekregen dat ze gebruiken als verlengde van hun eigen woning.