Grotestraat Nijverdal

Nijverdal

Revitaliseren centrumgebied

OKRA kreeg de opdracht om het centrumgebied van Nijverdal te transformeren tot een aantrekkelijke en levendige plek die vriendelijk en gastvrij is, met voldoende ruimte voor fietsers en voetgangers. De herinrichting van de 800 meter lange Grotestraat is bijzonder vanwege haar groenblauwe structuur met klimaatadaptieve wadi en waterbergende plantvakken rondom de bomen. Revitalisering van het centrumgebied en omgaan met klimaatverandering gaan in dit project hand in hand.

Klimaatadaptief

Duurzame technische oplossingen voor waterbeheer, wateropvang en -afvoer maken het gebied klimaatadaptief en bestand tegen recente klimaatontwikkelingen met perioden van extreme neerslag en perioden van extreme droogte en hitte in de zomer. Regenwater wordt opgeslagen onder de stoep om de bomen van voldoende water te voorzien en om een ​​waterspeeltuin met fonteinen te voeden.

Water Resilient Cities

De landschappelijke kwaliteiten van heuvelrug en beekdal zijn nu tot in de kern van Nijverdal zichtbaar en beleefbaar gemaakt, wat bijdraagt aan een aantrekkelijk, gezond en leefbaar dorpscentrum. Door aantrekkelijke verblijfsruimte aan de klimaatwadi te koppelen ontstaat er dubbelgebruik voor zowel het watersysteem als voor de gebruikers van de openbare ruimte. OKRA heeft voor dit ontwerp de Water Resilient Cities Award 2019 gewonnen voor ‘Het beste duurzame afvoersysteem van regenwater in een stedelijke omgeving’.