Domplein

Utrecht

De oorsprong van de stad

2000 jaar geleden ontstond Utrecht met de bouw van een Romeins castellum. De resten daarvan liggen vier meter onder het Domplein, in het hart van de stad. Stichting Domplein maakt zich sterk om het verleden van de stad Utrecht op het Domplein beleefbaar te maken, een omvattend project met bezoekerscentra, rondleidingen en evenementen. OKRA realiseerde een markering van de Romeinse castellummuur en maakte zo de oorsprong van de stad zichtbaar op het Domplein.

Kleine ingreep, grote betekenis

Het ontwerp bestaat uit een kleine ingreep. De ondergrondse castellummuur wordt in het straatvlak gemarkeerd met slechts een lijn van cortenstalen elementen, recht boven de oorspronkelijke castellummuur. Uit de markering komt groen licht en flarden mist en in het staal zijn de grenzen van het Romeinse Rijk gegraveerd. Tijdens bijzondere gebeurtenissen wordt er met licht een specifieke boodschap geseind, in een Romeinse vorm van morse.

Nieuwe impuls

Door het aanbrengen van de markering is het voormalig castellum weer zichtbaar gemaakt. De mensen in de stad kunnen het zien, betreden en aanraken. Het vergroot de bewustwording van de rijke geschiedenis van de stad. De aanleg van de markering is dan ook een impuls voor de hele omgeving van het Domplein gebleken.