Domplein

Utrecht

De oorsprong van de stad

De Nederlandse stad Utrecht werd 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen, met de bouw van een fort, een zogeheten castellum dat onderdeel uitmaakt van de Neder-Germaanse Limes. De resten van het castellum liggen vier meter onder het Domplein, een plein dat thans in het hart van de stad ligt onder de fameuze Domtoren. De Stichting Domplein wilde dit Romeinse verleden van de stad Utrecht zichtbaar en beleefbaar maken. Het project omvat een bezoekerscentrum op het Domplein waar ook rondleidingen en evenementen worden georganiseerd en een markering van de Romeinse castellummuur naar een ontwerp van OKRA dat hiermee de oorsprong van de stad zichtbaar heeft gemaakt.

Kleine ingreep, grote betekenis

Het ontwerp bestaat uit een kleine ingreep met grote betekenis. De ondergrondse castellummuur is in het straatvlak gemarkeerd met slechts één lijn van cortenstalen elementen, recht boven de oorspronkelijke Romeinse muur. Uit de markering komt gekleurd licht en flarden mist en in het staal zijn delen van de grenzen van het Romeinse Rijk gegraveerd. Ook wordt bij speciale gelegenheden de rook geïntensiveerd tot een mistgordijn, wat de overgang naar het Domplein nog dramatischer maakt. Bij regen of mistig weer en na het invallen van de duisternis is de lijn nog beter zichtbaar.

Werelderfgoed

Door het aanbrengen van de markering is het voormalig castellum weer zichtbaar gemaakt. De mensen in de stad kunnen het zien, betreden en aanraken. Het vergroot de bewustwording van de rijke geschiedenis van de stad. De aanleg van de markering is een belangrijke impuls voor de hele omgeving van het Domplein gebleken. In 2021 is de gehele Neder-Germaanse Limes door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.