OKRA ontwerpt een nieuw groen woongebied in Mechelen


Op het terrein van het voormalige AZ Sint-Maarten in Mechelen komt een nieuw woongebied: ‘Maarten’. Op het terrein van circa 10.000 m² komt een nieuw buurtpark en een verkeersvrije en beweegvriendelijke leefstraat naar een ontwerp van OKRA landschapsarchitecten.

Door de transformatie naar een woongebied komt deze locatie opnieuw tot leven. Een uitgelezen kans om de locatie om te vormen tot actieve en groene stadsruimte waar iedereen kan wandelen, ontspannen, werken en wonen. Centraal in de ontwikkeling is een nieuw buurtpark. Tussen het buurtpark en de Vaartdijk aan het Leuvense Kanaal wordt een groene autovrije leefstraat gerealiseerd waar duurzame stadsontwikkeling hand in hand gaat met spelen en ontmoeten.

Klimaatadaptief ontwerp
Het woongebied wordt klimaatadaptief ingericht als een groene open ruimte met veel variatie in de beplanting en wadi’s, wat bijdraagt aan de stedelijke biodiversiteit. De groene ruimtes staan in contact met andere groene plekken en lijnen zoals de Leuvense Vaart. Ontharding en extra buffers voor regenwater zijn belangrijke uitgangspunten in het ontwerp. Het nieuwe groene woongebied ‘Maarten’ ligt in het centrum van Mechelen, op 500 meter van de historische binnenstad.

Centrumimpuls Mechelen
OKRA en Atelier Ruimtelijk advies zijn aangesteld als ontwerpers voor de herinrichting van een ander belangrijk deel van de historische binnenstad van Mechelen. Het project Centrumimpuls Mechelen bestaat uit een reeks herinrichtingsprojecten, waaronder de oude vliet Melaan, de Rik Wouterstuin, de Lange Schipstraat, de Sint Katelijnestraat en de Korenmarkt.

Beeld: Democo Group