Omgevingsvergunning ingediend voor bouw stadswijk De Nieuwe Defensie

De Merwedekanaalzone is de grootste nieuwbouwlocatie van Utrecht. Het gebied van ongeveer 65 hectare zal in 2030 zijn getransformeerd in een aantrekkelijk nieuw stadsdeel met circa 6.000 nieuwe woningen. Het voormalige defensieterrein is het eerste gebied in de Merwedekanaalzone dat door gemeente Utrecht en gebiedsontwikkelaar BPD in ontwikkeling wordt gebracht.

De Nieuwe Defensie
De Nieuwe Defensie is naam van de eerste nieuwe woonwijk die door ontwikkelaar BPD wordt gerealiseerd, met ca. 600 woningen, voorzieningen en een aantrekkelijk stadspark. De gunstige ligging, dicht bij het centrum van Utrecht, de goede verbinding met het Centraal Station en de aanwezigheid van iconische gebouwen maken dit gebied tot een waardevolle locatie. Binnen het masterplan van SVP Architectuur en Stedenbouw werkt OKRA in een team met MLA+, ANA architecten, Arup, Sweco, CROSS architecture en EFFEKT.

Gezonde stad
De Nieuwe Defensie wordt een groen en autovrij gebied met optimale routes voor voetgangers en fietsers. De nieuwe wijk wordt klimaatbestendig ontworpen, gebaseerd op de principes van de gezonde stad. De auto heeft een minimale plek in de wijk door een ambitieus mobiliteitsconcept. De auto is ‘te gast’ in de wijk en verdwijnt zo snel mogelijk uit het zicht.

Nieuwe biotoop
Voor het gebied wordt een nieuwe biotoop ontworpen om de biodiversiteit te verrijken en milieuveranderingen. Lokale plantensoorten worden op slimme wijze gecombineerd met nieuwe soorten. Dit is gunstig voor een gezond ecosysteem dat minder kwetsbaar is voor plantenziekten. OKRA heeft ook een geïntegreerde strategie ontwikkeld voor waterbeheer dat is bedoeld om waterretentie te maximaliseren en regenwater te kunnen hergebruiken. De gemeente Utrecht hoopt dat de eerste paal aan het einde van het jaar de grond in kan.