Doneer voor voedsel voor de kinderen in Khayelitsha in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn strenge maatregelen van kracht om het coronavirus in te dammen. De lockdown heeft een grote impact op het leven van de mensen in de townships, waar iedereen dicht bij elkaar woont. In Khayelitsha, de grootste township van Kaapstad, moeten de mensen voor alles hun huis uit, om boodschappen te doen, om water te halen, om naar het gemeenschappelijke toilet te gaan. Het is nog uitdagender om dagelijks genoeg te eten te krijgen.

Om te zorgen voor verandering zijn is een team bestaande uit OKRA, RCDC, 1 to1 Agency of Engagement, Urban Works, Isidima en Jack Carter Architects gestart met het omvormen van het schoolterrein van de Intlanganiso Secondary School in Khayelitsha tot een lokale gemeenschapshub voor sport, stedelijke landbouw en gezondheidszorg: de Lukhanyo Hub. Met steun van de overheid zijn inmiddels een sportveld en een stadsboerderij op het schoolterrein van de school gerealiseerd. 

Jeremy Jones zorgt al enkele jaren voor de moestuin en coördineert de tuiniers en leerlingen. Op de Intlanganiso School wordt de kinderen ook geleerd om gewassen te planten en te verbouwen. Tijdens deze crisis heeft de moestuin een zeer positieve functie. We hebben de boeren plastic handschoenen en maskers gegeven zodat ze veilig kunnen werken. Jeremy Jones zorgt voor de voortzetting van de teelt van gewassen.

Jeremy Jones (rechts) bij de Lukhanyo Hub

Voedsel voor kinderen en gezinnen
Ofschoon de school nu is gesloten speelt ze een belangrijke rol als gemeenschapscentrum. Op de school wordt voedsel uitgedeeld, zodat de kinderen geen honger hebben. Gezinnen die verbonden zijn met de school, worden de komende vier weken één keer per week ondersteund met voedsel.

Ondertussen kopen we de producten van lokale boeren op de Cape Flats. Door de lockdown zal het moeilijk zijn om hun producten te verkopen en sommige oogsten kunnen zelfs verloren gaan, waardoor de boeren waardevolle inkomsten verliezen. Het voedsel en de zaailingen worden gekocht om inkomsten voor de boeren te garanderen en de 220 kinderen van de Intlanganiso-school te voeden.

Help de kinderen en doneer
We hopen dat de volgende stappen voor het maken van de hub kunnen worden gezet, met een gezondheidscentrum, sportfaciliteiten, een trainingscentrum en dergelijke, maar op dit moment is dit zeer bemoedigend! Help alstublieft en doneer om de voedselvoorziening voor de kinderen te ondersteunen.

Met uw donatie kunnen we:

  • De tuin verder uitbreiden in grootte en capaciteit om mensen te voeden en meer mensen de vaardigheden van het tuinieren leren zodat ze een eigen moestuin kunnen maken.
  • Gereedschap, zaden en andere cruciale middelen leveren die de lokale bevolking nodig heeft om autonoom, gezond en veilig te kunnen zijn.
  • Voedsel en zaailingen kopen om een inkomen voor lokale boeren te garanderen en de 220 kinderen van de Intlanganiso School te voeden.
  • Gezinnen voeden, inclusief kwetsbare volwassenen.
  • Als we genoeg geld inzamelen is ons doel een Urban Agriculture Training Centre en Food Board op te richten.

Lees meer over onze inzamelingsactie en doneer via donately.com.