Vernieuwing van Vorobievy Gory park in Moskou

Het uitzichtpunt van de Vorobievy gory was ooit een groen balkon met uitzicht op de rivier de Moskou, welke een fenomenaal panoramisch uitzicht biedt over de stad Moskou, Rusland. Dit uitzichtpunt is een onderdeel van een complex park en natuurgebied, dat werd opgericht in de jaren 1950 rond de Moscow State University, vernoemd naar Lomonosov. Sindsdien is het park is vergeten, met slechte verbindingen binnen de stad en naar het universiteitscomplex en werd verlaten en onveilig.

In 2013, werd het grondgebied van Vorobievy Gory deel van het Gorky Park. OKRA, in samenwerking met het lokale Ampir, werd gevraagd een ‘revival concept’ van deze ten onrechte vergeten plek te ontwikkelen. Het moest een nieuwe en unieke toeristische bestemming worden, met een goede connectiviteit en oriëntatie binnen de stad, met behoud van de kwetsbaarheid van de natuur in het park.

Het project is ontworpen en gedeeltelijk uitgevoerd in een recordtijd. Het uitzichtpunt is al eind 2014 gerealiseerd en de rest van het park zal in de loop van 2015 volgen. OKRA gebruikte niet alleen de kennis over en ervaring met stedelijk en landschappelijk ontwerpen, maar is erin geslaagd om een nieuw merk te creëren voor de stad Moskou. Het middelpunt van het park is een historische kaart in de bestrating van het uitzichtpunt. Deze illustreert de bezoekers dat ze op een van de belangrijkste heuvels staan waar de stad op gebouwd is, met een vluchtige blik op de historische betekenis van het park, uitkijkend over de uitgestrekte stad van vandaag.