Waalfront Tiel

Tiel

Contact maken met de Waal

Door de eeuwen heen is Tiel haar contact met de Waal kwijt geraakt. Ze is ontstaan als een handelsstad aan de rivier, maar door de verdwenen havenactiviteiten en verder opgehoogde dijken is de stad van de Waal afgekeerd. Tiel wil opnieuw een gezicht aan de Waal krijgen, een stad aan de rivier worden. Uitgedaagd door de provincie en gesteund door de EMAB-status pakt Tiel ruim 2 kilometer Waalfront aan.

 

Ontspannen in centrumstad Tiel

Het masterplan geeft richting aan de hoe Tiel, dat zich ontwikkelt zich tot centrumstad van Rivierenland, op een ontspannen manier kan hechten aan de rivier. In het plan van OKRA wordt de stad wordt doorontwikkeld tot aan de dijk, niet als één masker, maar als schakel van verschillende stadsdelen. De dijk wordt de ruggengraat van het Waalfront en rijgt de verschillende deelgebieden aan elkaar. Het stadshart vormt het stedelijk bastion, en groene wijken aan de flanken maken de overgang naar het landschap.

 

Waalfront; het gezicht van Tiel

Samen voorzien de deelgebieden in een breed spectrum van ontspannen sferen, zodat het Waalfront de stad een gezicht geeft aan de rivier. De plannen van OKRA vormen een kader voor geleidelijke ontwikkeling op kortere en langere termijn. Het Waalfront wordt het ontspannen gezicht van Tiel, centrumstad van het Rivierenland.