Vlietenmuseum

Mechelen België

Vlietenkelder

Mechelen is een stad met veel verborgen kwaliteiten, de vlieten weer terug komen in het straatbeeld zijn daar een voorbeeld van. Een van deze vlieten loopt onder een deel van de museale as van Mechelen, de IJzerenleen. Deze vliet was vroeger een haven, later is deze overkluisd, als riool gebruikt en in WOII ook als schuilkelder. De stad Mechelen heeft de kans gezien deze bijzondere ruimte weer onderdeel te maken van de stad door hem te transformeren tot tentoonstellingsruimte.

Verhalende ruimte

In het ontwerp van OKRA en awg architecten is de geschiedenis van de IJzerenleen het uitgangspunt voor de tentoonstellingsruimte. De geschiedenis van de Mechelse vlieten en de schuilkelder zijn gebruikt bij de herinrichting tot tentoonstellingsruimte. De boven- en ondergrondse werelden worden met elkaar verbonden door twee grote kelderluiken die ’s nachts oplichten in de straat.

Subtiele ingreep

Door de entree uit te voeren als luik is de ingreep subtiel gebleven en versterkt het de aanwezigheid van de mystieke kelderruimte onder de straat. De stad is een bijzondere ruimte rijker, een plek voor de locale creatieve sector om te exposeren en voor toeristen om meer te weten te komen over de rijke historie van Mechelen.