Binnenrotte

Rotterdam

Typering

De Binnenrotte is een karakteristieke ruimte in Rotterdam, nu nog problematisch door haar leegte als er geen markt is, en een gebrek aan interactie tussen markt en stedelijk weefsel tijdens marktdagen. De cruciale vraag is hoe ruimte te bieden voor een breed scala aan doelgroepen, en hoe kan het een plein zijn voor stad, wijk en buurt.

 

Verbinding met de stad

De Binnenrotte is marktplein, en volgens OKRA zou ze het moeten zijn in de klassieke zin van het woord: de markt als ontmoetingsruimte. Ze wordt onderdeel van de stad door een groene ruimte te maken, die buiten marktdagen geprogrammeerd kan worden voor diverse activiteiten. De pleinruimte krijgt een eenduidig karakter maar reageert op karakteristieken van de omgeving. De terrassen bij De Meent creëren levendigheid, de ligweide met waterval tegenover de Laurenskerk biedt een verblijfsplek.

 

Stedelijke ruimte

Er ontstaat een stedelijke ruimte, maar de herinrichting levert meer op dan dat. Ze biedt een scenografie van tijd die zorgt dat de dynamiek in gebruik door de tijd heen vergroot wordt. Er ontstaat een jaar, week en dagritme. plein verandert door de week heen met verschillende situaties wanneer er markt is, op andere dagen. Door de dag heen verandert het met een verschil tussen overdag en avond.