Binnenrotte

Rotterdam

Beste openbare ruimte
De Binnenrotte is een karakteristieke ruimte in Rotterdam. Twee dagen per week heerst er de bedrijvigheid van de markt. De rest van de tijd was het plein groot en onherbergzaam. Nu is het een levendig plein met veel groen, klinkercontrasten en zelfs een waterval. En de markt is toegankelijker dan ooit. OKRA won met dit ontwerp de award Beste Openbare Ruimte 2018.

Verbinding met de stad
Wie lang niet in Rotterdam is geweest, herkent de Binnenrotte bijna niet terug. Het plein is volledig op de schop geweest. De wens van de gemeente was om het plein tot een levendig stuk van de stad te maken dat goed verbonden is met de omgeving en dat ook buiten de marktdagen en in de avond iets te bieden heeft. De nieuwe inrichting van de Binnenrotte verbindt de Markthal, Station Blaak en de bibliotheek met de omgeving. In de nieuwe marktopstelling sluiten de zijpaadjes tussen de marktkramen aan op de zijstraten van de Binnenrotte en zo is de markt meer verbonden met de stad.

Aangename verblijfsplek
Het groen speelt een belangrijke rol op het vernieuwde plein; er zijn drie waaiers met bomen en grote verhoogde groenvakken met een divers sortiment zodat het plein elk seizoen iets te bieden heeft. Voor de Laurenskerk is een ligweide met een waterval, het pronkstuk op het plein. Het zorgt ervoor dat bezoekers hier prettig kunnen en willen verblijven. Opvallend is ook de natuursteenstrip, ‘de band van Möbius’, die in het midden van de verharding ligt over de volle lengte van het plein. OKRA ontwierp het samen met kunstenaar Jeroen Doorenweerd.