Pliniuspark

Tongeren België

Gallo-Romeins verleden

Tongeren is een van de oudste nederzettingen in de Romeinse tijd en ontstond nabij de Pliniusbron. In België wordt deze historische periode aangeduid als het Gallo-Romeins verleden. Na de sluiting van het recreatiepark ‘Het land van Ooit’ in Tongeren, raakte een belangrijk gebied van Tongeren in onbruik.

Een park op maat

Om een openluchtzwembad in te passen ontwierp OKRA een landschapspark als een weerspiegeling van het landschap in Haspengauw, bekend om het glooiende landschap, fruitbomen en het contrast tussen de hogere droge gronden en de natte lage gronden. De Pliniusbron neemt in het park een belangrijke plek in. De bron staat voor de oorsprong van Tongeren en vertelt het verhaal van het Gallo-Romeins verleden. Het openluchtzwembad is gelegen op het hoogste punt waar je kunt uitkijken over de hele omgeving. Zodoende vormt het een moderne tegenhanger van het nabijgelegen Kasteel van Betho.

Identiteitsdrager

Voor Tongeren is het landschapsspark een belangrijke toevoeging. Het Pliniuspark en de bron dragen het Gallo-Romeins verleden uit. De transformatie tot stadspark maakt de plek een belangrijk recreatief uitloopgebied voor de Tongenaren.