Pliniuspark

Tongeren, België

Gallo Romeins verleden

Tongeren is een van de oudste nederzettingen in de Romeinse tijd en ontstond nabij de Pliniusbron. In België wordt deze historische periode aangeduid als het Gallo Romeins verleden. Door het sluiten van het recreatiepark ‘Het land van Ooit’ in Tongeren, raakte een belangrijk gebied van Tongeren in onbruik.

Een park op maat

Om een openluchtzwembad in te passen ontwierp OKRA een landschapspark als een weerspiegeling van het landschap in Haspengauw bekend om het glooiende landschap, fruitbomen en het contrast tussen de hogere droge gronden en de natte lage gronden. De Pliniusbron neemt binnen het park een belangrijke plek in. De bron staat voor de oorsprong van Tongeren en vertelt het verhaal van het Gallo Romeins verleden. Het openluchtzwembad is gelegen op het hoogste punt, van waar er uitzicht is over de gehele omgeving. Zodoende vormt het een moderne tegenhanger van het naastgelegen kasteel Betho.

Identiteitsdrager

Voor Tongeren is het landschapsspark een belangrijke toevoeging. Het Pliniuspark kan de verhalende laag van het Gallo-Romeins verleden blijven uitdragen en met de Pliniusbron identiteit geven aan dit belangrijke stukje Tongeren. De transformatie tot stadspark maken de plek een belangrijk recreatief stedelijk uitloopgebied voor de Tongenaren.