Place des Landais

Soorts-Hossegor Frankrijk

Spectaculair zeefront
Place des Landais is een bijzondere plek aan de kust van Les Landes. Het monumentale zeefront, in het begin van de twintigste eeuw gebouwd door de broers Gomez, vormt een spectaculair architectonisch schouwspel. De kuststrook is sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw aanzienlijk ontwikkeld maar nu voldoen de buitenruimtes niet meer aan de huidige eisen op het gebied van toegankelijkheid en comfort.

Upgrade van een verlopen badplaats
OKRA stelt in haar plan voor om de topografie van de openbare ruimte te herdefiniëren, zodat het tegemoet komt aan hedendaags gebruik, ruimte biedend aan zowel terrassen van cafés en restaurants, als aan festiviteiten en sportieve evenementen van nationaal en internationaal belang. Het plein wordt op dezelfde hoogte gebracht als de omgeving, wat het mogelijk maakt om alle obstakels, trappen en muren te verwijderen en zodoende een groot en weids belvedère op strand en zee te creëren. De promenade langs zee blijft op het huidige niveau en wordt met het plein verbonden via twee flauwe hellingen.

Contact tussen plein en zee
Een groot mozaïek op de grens tussen plein en zee benadrukt de overgang tussen de gebouwen en het strand en echoot de decoratieve motieven, gebruikt door de broers Gomez in de jaren ’30. De badplaats krijgt een nieuwe impuls door de herstelde ruimtelijke structuur, een herstelt contact tussen badplaats en zee