Een geometrisch raster
Recente stedenbouwkundige ontwikkelingen neigen naar het creëren van homogene en generieke steden en landschappen. Het stedenbouwkundig plan van de wijk Grünewald, dat onderdeel is van de nieuwe Europese wijk in Luxemburg, werd ontwikkeld op basis van een geometrisch raster. De menging van bouwblokken, privétuinen en pleinen heeft de structuur van een schaakbord. De wijk is gelegen aan de rand van een plateau, waar het grenst aan het open landschap met uitzicht over de vallei.
De gefragmenteerde boomgaard
Het was een grote uitdaging om de nieuwe wijk een sterke identiteit te geven en een gevoel van saamhorigheid te creëren. OKRA ontwikkelde het principe van de ‘gefragmenteerde boomgaard’ die zich verspreidt over het gehele netwerk van pleinen en tuinen. Er zijn drie type boomgaarden te onderscheiden: een siergaard aan de noordelijke stadsrand, een productieve boomgaard in het hart van de woonwijk en een rustieke boomgaard aan de zuidelijke stadsrand. De boomgaarden refereren aan het agrarisch verleden van Grünewald en vormen de overgang tussen het zakencentrum ten noorden van de wijk en het open landschap in het zuiden.
Het opbloeien van een nieuwe wijk
Terwijl nieuwe inwoners en werknemers zich hier vestigen en winkels en restaurants hun deuren openen, raken mensen vertrouwd met de groene omgeving aan de hand van de seizoenen. Mensen genieten van de geur en het aanzien van de eerste lentebloesems, het plukken van vruchten in de zomer, spelen in de speeltuinen en flaneren door de buurt.