Grünewald

Kirchberg, Luxemburg

Een geometrisch raster

Recente stedenbouwkundige ontwikkelingen neigen naar het creëren van homogene en generieke landschappen en steden. Het stedenbouwkundig plan van de wijk Grünewald, dat onderdeel is van de nieuwe Europese wijk in Luxemburg, werd ontwikkeld op basis van een geometrisch raster. De menging van bouwblokken, privétuinen en pleinen heeft de structuur van een schaakbord. De wijk is gelegen aan de rand van een plateau,  waar het grenst aan het open landschap met uitzicht over de vallei.

De gefragmenteerde boomgaard

Om de wijk van een sterke identiteit te voorzien en een gevoel van saamhorigheid te creëren was uitdagend. OKRA ontwikkelde het principe van de ‘gefragmenteerde boomgaard’ die zich verspreid over het gehele netwerk van pleinen en tuinen. Er zijn drie type boomgaarden te onderscheiden: aan de noordelijke stadsrand een siergaard, een productieve boomgaard in het hart van de woonwijk en een rustieke boomgaard aan de zuidelijke stadsrand. De boomgaarden refereren aan het agrarisch verleden van Grünewald en vormen een overgang tussen het zakencentrum ten noorden van de wijk en het open landschap in het zuiden.

Het opbloeien van een nieuwe wijk

Terwijl nieuwe inwoners en werknemers zich hier vestigen en winkels en restaurants hun deuren openen, raken mensen vertrouwd met de groene omgeving aan de hand van de seizoenen. Mensen genieten van de geur en het aanzien van de eerste lentebloesems, het plukken van de vruchten in de zomer, spelen in de speeltuinen en flaneren door de buurt.