Nieuwbouw EMA – landschappelijk lint

Amsterdam

Integraal ontwerp
Na de aankondiging van de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam werkten verschillende partijen aan de esthetische kwaliteit van het nieuw te bouwen hoofdkantoor op de Zuidas. OKRA landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor het landschappelijk lint dat bestaat uit het maaiveld, een daktuin en een spectaculaire groene wand.

Landschappelijk lint
De rigide architectuur van het nieuwe gebouw wordt verzacht door een doorlopende groenstructuur die zich als een weelderig landschappelijk lint om en door het gebouw heen beweegt. Het organische patroon komt tot uiting in de afwisseling van groen en verschillende verhardingsvlakken en wordt geaccentueerd door hoogwaardige belijning middels RVS-accentlijnen. Dit zorgvuldig opgebouwde patroon is gebaseerd op de bewegingslijnen van de gebruikers die op een soepele manier om en door het pand worden geleid. De weelderige daktuin en verticale tuin in het atrium volgen het organische patroon van de entree, waarmee buiten en binnen verweven zijn. Ook op de daktuin wordt dit organische patroon doorgezet van binnen naar buiten.

Spectaculaire groene wand
De grootste blikvanger in het landschappelijk lint is de verticale tuin in het atrium van het gebouw. Deze groene wand, met een spectaculaire afmeting van 21 meter breed en maar liefst 60 meter hoog en ingeplant met ruim 52.000 plantjes heeft een driedimensionale sculpturaliteit die de weelderigheid van het landschappelijk lint benadrukt. De wand bestaat uit een combinatie van een mix van beplanting en natuurstenen verharding die de organische belijning volgen.