Lukhanyo Hub – tactische interventie

Kaapstad Zuid Afrika

Resilient Neighbourhood Model
Lukhanyo Hub is een veelzijdig project dat bestaat uit onderzoek, ontwerp en implementatie van een model voor inclusieve stadsverbetering en -ontwikkeling. Doel is de levensomstandigheden te verbeteren en een sociale en economische impact te geven op de lange termijn. Samen met RCDC heeft OKRA een model van stedelijke ontwikkeling ontwikkeld, genaamd het Resilient Neighbourhood Model. De Lukhanyo Hub wordt aan volgens dit model ontwikkeld, in samenwerking met de Intlanganiso-school en de lokale gemeenschap.

Lukhanyo Hub
In de afgelopen jaren is op het terrein van de school een sportveld aangelegd en een stadsboerderij opgezet. OKRA en RCDC willen dit gebied omvormen tot een groen knooppunt, dat sociale functies voor de buurt biedt. Onlangs is een nieuw gedeelte van het project afgerond. Het bestaat uit een hydroponisch en aquaponisch systeem, gekoppeld aan regenwateropvang. De installatie heeft als doel de waterbestendigheid te verbeteren en de waterkosten te verlagen, terwijl de betrokkenheid en het onderwijs voor de leerlingen wordt bevorderd.

We willen meer bomen!
Door veel bomen te planten kan de Lukhanyo Hub een groen gebied worden voor onderwijs, voor sport, voor stadslandbouw en zo een echt gemeenschapscentrum worden. In de herfst van 2019 waren de schoolkinderen al bezig om samen met de Nederlandse consul Sebastiaan Messerschmidt een aantal kleine bomen te planten. In februari hebben we nog eens 24 bomen en 90 lavendelplanten geplant, met dank aan de donaties voor onze missie. Het zou geweldig zijn als één grote boom een ubuntu-boom wordt, waar kinderen en andere mensen samenkomen. Ubuntu betekent vrijgevig, gastvrij, vriendelijk, zorgzaam en medelevend zijn. Het is het idee om te delen wat je hebt.