Kustzone Katwijk

Katwijk

Kustbescherming
Rijkswaterstaat onderhoudt de Nederlandse kust doorlopend. Naast de kustverdediging voor het achterland is de kustzone ook een toeristische trekpleister en een belangrijke economische drager voor de badplaatsen. Met de noodzaak om de kust bij Katwijk aan Zee te versterken is door OKRA goed gekeken hoe de bestaande waarden van het dorp en de badplaats behouden konden worden.

Relatie tussen dorp en strand
In een interactief planproces definieerde OKRA de relatie tussen het dorp en het strand. Met de verbreding van het duin zou deze relatie kunnen verslechteren. Door te kiezen voor een dijk-in-duin kustverdediging – een met stenen beklede dijk versterkt door een duinenrij – volstond een lagere duinenrij. Zo is een nieuw duinlandschap ontstaan met ruimte voor ontspanning en recreatie en een prachtig uitzicht over de zee. Achter de dijk werd een ondergrondse parkeergarage gebouwd (een ontwerp van Royal Haskoning) waarvan het dak bedekt is met het nieuwe duinlandschap.

Natuurlijk duinlandschap
De dijk en de parkeergarage worden door een natuurlijk ogend duinlandschap geheel aan het zicht onttrokken. Op het duin is een netwerk van paden aangelegd om het dorp en het strand goed te kunnen verbinden. Hoogtepunt in het ontwerp is een brede duinovergang die als ontmoetingsplek en evenementenplein dient. Het nieuwe duinlandschap en de entree van de ondergrondse parkeergarage vormen een prachtige symbiose. Het project werd in 2016 onder meer onderscheiden door de BNA als Beste Gebouw van het Jaar.