Kustgebied Shenshan

Shenshan China

De ontwerpcompetitie voor het kustgebied van het Chinese Shenshan is gewonnen door OKRA in samenwerking met MLA+. Het team presenteerde een op de natuur gebaseerd ontwerpprogramma voor berg-, zee- en landontwikkeling voor een projectgebied van 19 vierkante kilometer. Het ontwerpprogramma respecteert de Chinese historische waterstrategie en combineert deze met de moderne Nederlandse aanpak.

Groen-blauw hart van Shenzhen
Het resultaat is een reeks toekomstbestendige kustverdedigingswerken waarin techniek en landschapsontwerp zijn geïntegreerd. Dit zorgt voor een levendige opeenvolging van beschermde ruimten langs deze prachtige 12 kilometer lange kust. Onze zee- en zoetwaterstrategieën maken ruimte voor bufferzones die bescherming en ecologie vooropstellen, bestaande ecosystemen herstellen en een ‘spons-ontwikkeling’ creëren die de kwaliteit en veerkracht van de natuur en de stedelijke ruimte vergroot: een elastisch landschap. Het nieuwe groen-blauwe hart van Shenzhen.

Expertise
OKRA heeft met dit ontwerp voor het kustgebied van Shenshan opnieuw haar expertise in kustverdedigingsontwerp laten zien, na succesvolle projecten in Cadzand-Bad en het project Kustzone Katwijk, waar een natuurlijk duinlandschap is ontwikkeld dat niet alleen de waarde en de identiteit van de bestaande stad behoudt, maar deze ook sterker maakt. Momenteel werkt OKRA ook aan een integrale ecologische visie voor de Zuid-Franse kust.

Bekijk een multimedia-animatie van het project (Chinees met Engelse ondertiteling).