Korenmarkt

Mechelen België

Ruimte voor de Mechelaars

Anders dan de Grote Markt was de Korenmarkt altijd het plein van de Mechelaars. Door de jaren heen heeft het plein zijn karakter verloren en is het veranderd van ontmoetingsruimte tot parkeerplaats. De Korenmarkt werd ruimtelijk een verbreding van de straat en was daardoor niet meer herkenbaar als plein.

Op de flank van een zandrug

OKRA heeft de Korenmarkt getransformeerd van parkeerplaats naar een aangenaam stadsplein. Een bestemming met veel aandacht voor zijn ligging en historische waarde. Het plein ligt op de zuidoever van de Dijle en heeft de vorm van een luie trap die afloopt richting de rivier. De ligging op de flank van een zandrug wordt hiermee tastbaar gemaakt. De zitranden aan de plantvakken zijn ontworpen in de vorm van graankorrels en refereren aan de voormalige functie van de Korenmarkt.

Bruisend stadsplein

OKRA’s herinrichtingsplan maakt de Korenmarkt wederom de meest stedelijke ruimte in dit deel van Mechelen. Het doet zijn naam als ‘oudste plein’ van Mechelen weer eer aan. De Korenmarkt is een bruisend stadsplein geworden waar de Mechelaars samenkomen voor een hapje en een drankje.