Koopmansplein

Assen

Vernieuwing binnenstad

Assen werkt hard aan de vernieuwing van de binnenstad. De herinrichting van het Koopmansplein is een van de belangrijkste projecten. De geschiedenis van het oude Assen en de hedendaagse wensen van de stad komen allemaal terug in het ontwerp van OKRA. Het nieuwe Koopmansplein wordt de schakel tussen de historische kern van het oude Assen met z’n singels als omzoming en het winkelgebied van het nieuwe Assen.

Speeleiland

Een grote wens vanuit de ideeënactie voor het Koopmansplein was om in het nieuwe ontwerp ruimte te maken voor een speelplek. OKRA heeft dit in overleg met de Kinderraad van Assen in speciale ontwerpsessies uitgewerkt. Aan de noordkant van het plein komt een multifunctioneel speeleiland, met kleine speelplekken, een groot speelhunebed en een minipodium. Rond het speeleiland komt een informele zitgelegenheid. De blikvanger op het plein is een fontein die op warme zomerdagen voor verkoeling zorgt en een natuurlijke spelaanleiding vormt voor kinderen.

Toekomstbestendig ontwerp

Assen hecht veel waarde aan het behoud en versterken van haar groene identiteit (‘stad in het groen’) en ziet groen als een belangrijke kwaliteitsdrager voor het Koopmansplein. Op het plein komen vier ‘tuinen’ die als losse keien op het plein worden aangebracht. Twee daarvan worden ingericht als echte tuin met een mix van vaste planten en struiken. Een kei wordt een terras en kan ook gebruikt worden als klein podium en op één kei komt het speeleiland. Omdat het Koopmansplein op het laagste punt van de binnenstad ligt, komt er extra waterberging op en onder het plein om wateroverlast tijdens piekbuien te voorkomen.