Kleine Zennepark

Brussel België

Nieuwe natuur in de Heyvaertwijk
OKRA landschapsarchitecten heeft samen met het Brusselse architectenbureau BRUT de ontwerpcompetitie gewonnen voor het nieuwe Kleine Zennepark in de Heyvaertwijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Kleine Zennepark zal nieuwe natuur en buitenruimte brengen in een zeer verstedelijkt industrieel gebied, waar weinig toegang is tot natuur en open ruimtes.

Groene promenade
Het Kleine Zennepark wordt een groene promenade van één kilometer lang en 12 meter breed die het tracé van de vroegere bedding van rivier de Kleine Zenne volgt. Die ruimte wordt nu voornamelijk gebruikt als opslagplaats voor de autohandel. Het nieuwe stadspark in de Heyvaertwijk zal gefaseerd worden aangelegd, afhankelijk van de mogelijkheden tot grondaankoop op de plaats waar autohandelaren ruimte maken voor nieuwe stadsontwikkeling.

Biofiel ontwerp
OKRA kiest voor een biofiele ontwerpbenadering die erop gericht is mensen opnieuw in contact te brengen met de natuur door verschillende niveaus van natuurbeleving in de stedelijke omgeving te stimuleren, met de vroegere bedding van de rivier als metafoor voor het nieuwe stadspark. Deze benadering vormt op vele manieren de basis voor het ontwerp, van nature-based solutions zoals fytoremediatie en duurzame drainagesystemen, tot een ontwerptaal die een grotere waardering voor de natuur stimuleert.

RealisatieNa winnen van de prijsvraag wordt het Kleine Zennepark  in verschillende fases uitgewerkt en gerealiseerd. Inmiddels is het vergunningsproces voor de eerste fases afgerond en zullen deze binnenkort gerealiseerd worden.

Prijzen

Het project is in 2022 gekozen tot winnaar van de Arc Stedenbouw Awards.