Horsens Søndergade

Horsens Denemarken

Ambities van de stad
Vanwege de aanzienlijke bevolkingsgroei heeft de stad Horsens de transformatie van de stad naar een levendige en inclusieve stad als belangrijk doel gesteld. Deze transformatie wordt ingeluid door de renovatie van het historische centrum. In 2016 is een wedstrijd uitgeschreven om één ​​van de belangrijkste verkeersaders van Horsens, de kern van het historische centrum, te herdefiniëren. Het winnende ontwerpvoorstel, ontwikkeld door OKRA in samenwerking met Schul Landskabsarkitekter en arki_lab, richt zich op drie doelstellingen: leefbaarheid, connectiviteit en identiteit. Deze waarden worden in de indeling van de straat weerspiegeld in drie ruimtelijke hoofdgebieden: een uitnodigende entree die functioneert als een soepele overgang van het station naar de levendige kern van de stad; het actieve en dynamische centrale gebied, bezaaid met activiteiten en verzamelplaatsen; en het het kerkplein, symbool voor de historische identiteit van de stad en aangeduid als eindbestemming.

Nieuwe dynamische identiteit
Het projectgebied, dat gewoonlijk functioneert als doorgangsgebied, wordt omgezet in een bestemming zelf, voorzien van zones voor vrije tijd, spel en ontmoeting. Dankzij een flexibele ruimtelijke organisatie wordt de nieuwe straat gezien als een ruimte die gedurende de dag maar ook gedurende het hele jaar verandert. Daarnaast biedt de nieuwe straat diverse gebruiksmogelijkheden voor bezoekers als inwoners, van kinderen tot ouderen.

Groenstructuur
De huidige dominantie in verhard oppervlak wordt in balans gebracht door een nieuwe sterke groenstructuur. Deze groenstructuur sluit aan op het grotere groennetwerk op schaal van de stad. Het microklimaat en de biodiversiteit in de straat zal door de nieuwe groenstructuur in de vorm van groene eilanden aanzienlijk worden verbeterd. Deze groenvakken dragen tevens bij aan de geleiding van verschillende bewegingen in gebruikers, terwijl tussen de vakken zones ontworpen zijn voor verblijven en ontmoeten. De selectie van beplanting heeft tot doel de bezoekers een gevarieerde beleving te bieden, waarbij de seizoen variaties worden benadrukt en comfortabele groene kamers worden geboden, in combinatie met flexibele waterpartijen.