Herdenkingspark Bobigny

Bobigny Frankrijk

Historisch monument
Het station van Bobigny werd gebouwd in 1928 en diende als knooppunt voor vracht- en passagiersvervoer. Tijdens de Duitse bezetting werden van dit station joodse burgers gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het terrein lange tijd ongebruikt; de Franse spoorwegmaatschappij heeft het terrein vervolgens verhuurd aan een schroothandelaar. Na 2005 is de plek uitgeroepen tot historisch monument. De stad Bobigny heeft met een aantal partners getracht een herdenkingsplaats te creëren om de verloren historische betekenis en symbolische waarde van de locatie zichtbaar te maken.

Zichtbaar verleden in de stad
Het ontwerp voor het herdenkingspark verbindt de herinnering aan de deportaties met de hedendaagse stedelijke context van Bobigny. Het ontwerp toont de verborgen topografie en het landschap middels symboliek en introspectieve ervaringen. Een hellend platform in het herdenkingspark creëert bij binnenkomst een opzettelijk stapvoets tempo. Opvallende doorkijkjes en betekenisvolle interactieve pauzemomenten bieden de bezoeker de mogelijkheid om herinneringen uit het verleden op zich te laten inwerken.

Levend erfgoed
De locatie is uniek in die zin dat het de thuisbasis is van verschillende regionaal belangrijke pionierssoorten. Na de oorlog was de toegang tot de site beperkt, waardoor de natuur het kon overnemen. Ons ontwerp toont de ecologische kwaliteiten van de site met een gericht onderhoudsplan, waardoor de reeds rijke biodiversiteit op de site wordt versterkt. De natuurlijke kwaliteiten van het herdenkingspark zullen bijdragen aan de metropolitane ecologie en symbool staan voor de helende werking van de tijd.