Enschedesestraat, Hengelo

Hengelo

Het stadshart opwarmen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hengelo regelmatig doelwit van bombardementen. Na de oorlog herrees Hengelo als een typische wederopbouwstad, met een mix van sociale woningbouw, moderne bedrijfspanden en stadsvilla’s. Het stadscentrum is in de jaren ‘2000 wederom vernieuwd, maar de openbare ruimte is weinig bekoorlijk en de verblijfskwaliteit is gering. OKRA kreeg van de gemeente Hengelo opdracht om het stadshart van Hengelo weer aantrekkelijk en gezellig te maken.

 

Erfgoed in beweging
Geïnspireerd door de voormalige beekjes die het stadscentrum irrigeerden en het industriële erfgoed van Hengelo, is een metaforische stalen rivier ontworpen als een ludiek en dynamisch element dat de verschillende plaatsen in het stadscentrum verbindt. Het gootrooster ontvouwt zich als een paperclip door de Enschedesestraat en is een onderscheidend signatuur voor het stadscentrum.

 

Uitnodigende ontmoetingsplaatsen
Veel aandacht is besteed aan het verbeteren van de verblijfskwaliteit bij de opvallende bezienswaardigheden in het stadshart. Met weelderig ontworpen tuinen voor de Lambertuskerk en het stadhuis in Italiaanse stijl heeft het stadshart enkele uitnodigende nieuwe ontmoetingsplaatsen voor bewoners, bezoekers en voorbijgangers.