Stadscentrum – Hattem

Hattem

Erfgoed

Hattem, de kleinste Hanzestad van Nederland, heeft een ommuurde binnenstad met het vroegere kasteel, de kerk en stadsboerderijen. De kerk en de omliggende ruimte vormen een Rijksmonument. Aanleiding voor de herinrichting van het Rijksmonument zijn vervanging van de zieke kastanjebomen, de noodzaak tot aanleg van een nieuw gescheiden rioolstelsel, aanpassingen in de verkeerscirculatie en verbetering van de beloopbaarheid.

 

Eenvoud en gelaagdheid

OKRA maakte met veel zorg en aandacht een ontwerp voor deze bijzonder plek. De stedenbouwkundige hoofdvorm van de ruimte komt tot uiting in een doorlopende vloer van hergebruikte kasseien. De grens tussen het voormalig kerkhof (het geestelijke) en de Markt (het wereldlijke) is subtiel gemarkeerd in de vloer. Een ring van honingbomen staat als wachters rondom de kerk. Het lichtplan van Studio DL voorziet in een gelaagd lichtplan met filtering van het licht. Het nieuwe plein is een ruimte om te ontdekken en elkaar te ontmoeten.

 

Oude stad, nieuwe techniek

In de combinatie van pleinvloer, afwatering en groeiplaats voor de bomen is een innovatieve detaillering toegepast, waarbij het regenwater van de daken gebruikt wordt voor irrigatie van de bomen. Een sandwichconstructie onder de pleinvloer zorgt voor voldoende draagkracht van de vloer en een kwalitatief duurzame standplaats voor de bomen. De combinatie van nieuwe technieken en zorgvuldig ontwerp, maakt dat het kerkplein van Hattem weer voor jaren de vertegenwoordiger van het rijke verleden is.