Moscow Brateevo

Moskou Rusland

Sovjet hoogbouw

In het kader van een Russisch-Nederlandse samenwerking werkte OKRA, samen met het Russische bureau Ampir, aan de ontwikkeling van een visie voor Brateevo, een Sovjet hoogbouw wijk langs de Moscowrivier. Met als doel de wijk te veranderen in een levendig en groen deel van de stad als antwoord op het ingetreden verval in de afgelopen decennia.

Rivierpark

OKRA creëerde een sterke identiteit van een rivierpark voor de wijk door de groene en blauwe structuren van het landschap aan het stedelijk weefsel te koppelen. Aantrekkelijke verbindingen verbeteren het netwerk van de openbare ruimte en verbinden de wijk met de metro en de rivierferry. De balans tussen langzaam verkeer en snelverkeer is verbeterd door eigen ruimte voor voetgangers en fietsers te creëren. Ingrepen die het publiek domein uit de anonimiteit halen en opnieuw activeren.

Unieke samenwerking

Dit project is een unieke samenwerking met het Department for Natural Resource Management en Milieuhygiëne van Moskou en de Nederlandse Dienst Landelijk Gebied (DLG) en het Onderzoek en Ontwerp Instituut voor het ontwikkelen van het masterplan van Moskou. Het resultaat van dit project is een toolkit voor duurzame groene ontwikkeling als een integraal onderdeel van de stedelijke (her) ontwikkeling in zulke grote metropolen als de stad Moskou.