Fontys Campus Rachelsmolen

Eindhoven

Inspirerende onderwijsomgeving

De bestaande campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven wordt de komende jaren getransformeerd van een gesloten eiland in de stad naar een inspirerende onderwijsomgeving. Een campus waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen. OKRA landschapsarchitecten ontwerpt samen met Barcode Architects en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten deze nieuwe ambitieuze Fontys Campus.

Bruisend stadsplein

Om ruimte te maken wordt het grote bestaande gebouw afgebroken. Ook de hekken om de campus worden verwijderd, zodat het gebied zich openstelt naar de stad Eindhoven. De nieuwe onderwijsgebouwen worden zo geplaatst dat ze samen met de bestaande gebouwen een eenheid vormen. Tezamen omzomen ze een binnengebied, een groene openbare ruimte van 4 ha die uitnodigt tot ontmoeten en verblijven, met als dé eyecatcher van de campus het bruisende stadsplein.

Klimaatadaptief ontwerp

De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken, minibossen, open velden en een wadi met beplanting die aansluit op de ecologie van de Dommel die de campus bestand maakt tegen perioden van extreme neerslag en langdurige droogte en hitte. In het landschap zijn verschillende outdoor leslokalen ontworpen, waar onderwijs en overleg kan plaatsvinden. Hiermee wordt het gezond gebruik van de campus nog meer gestimuleerd. Het doel van ons ontwerp voor de nieuwe Campus Rachelsmolen is een gezonde leer- en leefruimte te creëren voor nu en in de toekomst.