La Fontaine Chaude

Dax Frankrijk

Herstellende vitaliteit van het historische centrum van de stad

In verscheidene kleine historische steden, is de samenhang binnen het stadscentrum bezweken onder de druk van het gemotoriseerd verkeer. Zo ook in de stad Dax, gelegen in het zuid-westen van Frankrijk,  dat al sinds de Romeinse tijd bekend staat om zijn warm water bronnen. Om de aantrekkingskracht van de toeristische thermale stad te herwinnen, is de gemeente sinds 2010 bezig met ontwikkelingsplannen. Voor OKRA de opgave om ruimte voor voetgangers te ontwikkelen in het centrum van de stad en het herinrichten van een van de belangrijkste ruimten, het Fontaine Chaude plein.

Reconstructie van identiteit: het onzichtbare zichtbaar gemaakt

Het reorganiseren van het verkeerssysteem heeft het mogelijk gemaakt een voetgangers vriendelijke zone te creëren. De oude monumentale portiek van de Fontaine Chaude heeft zijn positie te midden van een royaal, open, comfortabel en zorgvuldig vormgegeven mineraal tapijt hersteld. Details tonen en benadrukken de thermische geschiedenis en zijn collectie kunstvoorwerpen.

Openbare ruimte geprojecteerd als sokkel voor het stedelijk leven en sociale cohesie

Cafes, restaurants en winkels rondom het plein hebben zichtbaarheid, toegankelijkheid en veel terras ruimte verkregen. De levendigheid van het gebied is verbeterd en het plein biedt nu meer ruimte om te feesten en evenementen te organiseren. Het is het ware kloppende hart van de thermale stad.